"BH novinari": Destrukcija državne televizije

Radiosarajevo.ba
"BH novinari": Destrukcija državne televizije

Udruženje/udruga BH novinari izražava zabrinutost zbog ostavke direktora BHT Milenka Voćkića i daljnje destrukcije javne televizije na nivou države BiH.

U dopisu upućenom visokom predstavniku Valentinu Inzku i članovima Kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda PSBiH Udruženje navodi da ova ostavka predstavlja logičan slijed kontinuiranih i dugogodišnjih političkih pritisaka na ovu medijsku kuću, unutarnjeg destabiliziranja kroz odluke i djelovanje Upravnog odbora BHRT, te ukupno kašnjenje u uspostavi kompletnog sistema javnog emitiranja u BiH.

"Ostavka direktora BHT Milenka Voćkića potvrda je i višegodišnjeg indolentnog ponašanja Ureda visokog predstavnika u BiH i njegovih službenika prema kašnjenju u uspostavi javnog sistema emitiranje", smatraju u Udruženju.

BH novinari ističu kako su na ovu ostavku uticali i sami parlamentarci - zastupnici u Domu naroda i Zastupničkom domu, ali i ključni ljudi u nadležnim komisijama oba doma.

"Svojim (ne) činjenjem, blokadama u razmatranju važnih pitanja i odnošenju odluka o BHRT, skretanjem važnih akcija u vezi sa PBS na priču o kriminalu i stečaju...ovu medijsku kuću ste doveli u apsurdnu poziciju, a njene uposlenike i menadžment u ponižavajući položaj", kaže se u saopćenju.

BH novinari zahtjevaju od visokog predstavnika Velentina Inzka da po hitnom postupku, objektivno i u skladu sa ovlastima visokog predstavnika, razmotri postojeće probleme u BHRT i poduzme mjere koje će spriječiti rušenje javnog servisa na nivou države.

BH novinari zahtjevaju od poslanika i delegata u oba doma državnog Parlamenta, da kao ozbiljni političari, odgovorni pred građanima BiH, prestanu svojim postupcima rušiti javni servis.

"Očekujemo do vas da konstruktivnim prijedlozima stanete ukraj političkim uplitanjima, pritiscima i destrukciji BHRT od strane radikalnih predstavnika političkih partija koje participiraju u vlasti", kaže se u dopisu Udruženja "BH novinari".

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak