Bećirović razgovarao sa Scholzom: Glavna tema - posljedice Deklaracije sa tzv. "Svesrpskog sabora"

3
Radiosarajevo.ba
Bećirović razgovarao sa Scholzom: Glavna tema - posljedice Deklaracije sa tzv. "Svesrpskog sabora"

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s kancelarom Savezne Republike Njemačke Olafom Scholzom u okviru samita Evropske političke zajednice koji se održava u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović ukazao je na antidaytonsko i antiustavno djelovanje organa vlasti u bh. entitetu RS, kao i sve otvorenijem uplitanju Republike Srbije u unutrašnje odnose u Bosni i Hercegovini.

Posebno je istakao opasnost mogućih posljedica Deklaracije sa tzv. "Svesrpskog sabora" koja može, ako dođe do provedbe pojedinih njenih zaključaka, ugroziti i međunarodno i nacionalno pravo Bosne i Hercegovine, kao i mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i regiji.

Pucnjava u Sarajevu: Policija i hitna na terenu

Tokom razgovora kancelar Scholz potvrdio je snažnu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, te je naglasio da je neprihvatljivo bilo kakvo ugrožavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Naglasio je da će Njemačka ostati snažan ekonomski i politički partner Bosni i Hercegovini u provedbi reformi, koje će osigurati unapređenje vladavine prava, demokratije i ekonomskog razvoja.

Tokom razgovora Bećirović je izrazio zahvalnost za angažman SR Njemačke u okviru Berlinskog procesa, koji podrazumijeva podržavanje punopravne EU perspektive zemalja Zapadnog Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, te ekonomski i infrastrukturni razvoj cijele regije i unapređenje sveobuhvatne saradnje između zemalja regije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak