Bečarević poslao pismo Lakiću zbog poskupljenja struje: Kako ste uopšte došli do iznosa od 2,5 KM?

6
Radiosarajevo.ba
Bečarević poslao pismo Lakiću zbog poskupljenja struje: Kako ste uopšte došli do iznosa od 2,5 KM?

Predsjednik Kantonalnog vijeća SBiH KS Almir Bečarević uputio je danas, 1. augusta otvoreno pismo federalnom ministru energije, rudarstva i industrije Vedranu Lakiću, iz kako je naveo, razloga političke dimenzije, a ne samo stručne.

Pismo prenosimo u cijelosti:

"Politička dimenzija, stručna kvalifikacija, a prvenstveno moralna osobenost mi nalaže da javno uputim riječi ministru:

Vlada Federacije BiH traži novo zaduženje do 5.000.000 eura za izgradnju pruge Ilidža-Hrasnica

MINISTRE, SRAMIM SE VAŠIH LAŽI KOJE IZNOSITE U JAVNOM PROSTORU, ČIME BRUKATE FUNKCIJU KOJU OBNAŠATE I SKRNAVITE SEKTOR KOJI PREDSTAVLJATE.

Vaši proračuni ministre da će 'prosječno povećanje cijene struje za 85 posto kupaca iznositi 2,5 KM mjesečno' će ući u anale populističkih izjava, koje imaju samo za cilj umirivanje javnosti, te svjesnu obmanu svih korisnika JP EPBIH.

Novo poskupljenje struje: Šta sve (ni)je urađeno kako do ovoga ne bi došlo?

U razmišljanju kako ste uopšte došli do iznosa od 2,5 KM, pitam se da li ste ikada ušli u npr. jedan stan ili kuću u Hercegovini i vidjeli kako je živjeti na 40 stepeni C bez klima uređaja? Da li znate da gotovo svaki stan ili kuća u Hercegovini ima bar jedan klima uređaj i kako je moguće da u takvim objektima mjesečni račun za električnu energiju iznosi 25 KM?

Za preko 70 posto kupaca JP EPBIH će doći do znatno većeg povećanja cijene električne energije od Vaših izračunatih, famoznih 2,5 KM, a za onih preostalih 30 posto neće, jer su im kuće i stanovi prazni, obzirom da nas je 30% stanovništva napustilo za posljednih nekoliko godina.

Sva razornost Vaših neistina koje iznosite u javnosti sada već ozbiljno utiču na energetski sektor, koji polako doživljava svoj krah, a posljedice Vaše neupućenosti u materiju ostavit će nesagledive posljedice u ovom sektoru.

Nekoliko primjera razornosti na energetski sektor Federacije BiH:

• pod nametnutom vlašću Trojke povećan je gubitak JP EPBIH po polugodišnjem obračunu u odnosu na prethodnu godinu, sa 24 miliona KM na 26 miliona KM. Pad prihoda EP BIH je preko 30 miliona KM. Planirana je dobit u 2024. godini od cca 1,0 mil. KM, a realnost je gubitak od 60 mil. KM do 120 mil. KM.

• u zadnjih 10 godina će biti najmanja isporuka prirodnog gasa potrošačima u FBIH,

• ova godina će biti obilježena sa najmanjim izvozom električne energije,

• ova godina bilježi strahoviti pad proizvodnje uglja u rudnicima koncerna,

• obaveza Ministarstva je, nakon usvajanja dva tzv. "reformska" energetska zakona, bila da usvojite preko 50 podzakonskih akata. Prošla godina dana od usvajanja zakona, niti jedan nije ugledao svjetlo dana,

• obaveza Ministarstva je bila da kontrolišete reformu u FERK-u, jer su im dodjeljene oblasti gasa i isporuke toplotne energije. Nakon godinu dana ni na internet stranici FERK-a nema ni traga ni glasa o prirodnom gasu i toplotnoj energiji,

• JP EPBIH i EP HZHB nisu dobile status javnih snabdjevača po novom Zakonu, a ta obaveza je bila u prvih 9 mjeseci od usvajanja zakona,

• JP EPBIH ima obavezu kompletnog restruktuiranja u dvije godine od usvajanja Zakona. Prošla godina dana ni traga ni glasa od početka restruktuiranja,

• EP HZHB je za prvih 6 mjeseci ostvarila dobit od 2 miliona KM, a prethodne godine za isti period od 53 miliona KM,

• preko 15 mjeseci 'valjate u blatu' Zakon o Južnoj interkonekciji BiH-HR, koji ste povukli iz parlamentarne procedure, a sada komisija koju hvalite kao nešto 'politički' usaglašava.

Voz odlazi za ovu investiciju, a Vama profesionalni političari i proizvođači leda sada od gotovog zakona prave veresiju,

• Predlažete ulaganje u nuklearnu energiju i dajete izjave o izgradnji gasovoda u Unsko-sanskom kantonu. Isporučit ću Vam LEGO kockice pa da počnete graditi sve ovo.

Poštovani Ministre,

Ovo je samo dio onoga što se zove uništavanje energije i rudarstva i koje posljedice nerada i neznanja za 15 mjeseci od donošenja 'reformskih' zakona svi gledamo. Vaše neistine sada već idu u sferu patologije i teško su shvatljive bilo kome.

U 2015. godini prosječna godišnja potrošnja električne energije po domaćinstvu je iznosila 4500 kWh, što znači 380 kWh mjesečno, a sve prema tadašnjoj anketi koju je radila Agencija za statistiku BiH (imate u ministarstvu).

Cijenim da imate savjetnike iz oblasti električne energije, pa neka Vam izračunaju da li na ovoj prosječnoj potrošnji povećanje iznosi 2,5 KM mjesečno. Potrošnja el. energije za 25 KM mjesečno je na granici pukog siromaštva.

Ujedno, potrošnja prirodnog gasa u FBIH će u ovoj godini iznositi 160 miliona Sm3, a prije samo dvije-tri godine je bila 210 miliona Sm3. Stoga, sniženje cijene plina od 3,69% je tragikomično i iznosi na mjesečnom nivou cijelih 1,5 KM i neće ni u kom slučaju povećati potrošnju prirodnog gasa. KS će i dalje koristiti ugalj i drvo.

Na kraju, ovo Otvoreno pismo ima za cilj da transparentno prikaže djelovanje Ministarstva, što Vama nije svojstveno, ali mi je razumljivo. Kao nametnuta vlast morate prikazati da je sve u ružičastim bojama, ali kraj neće biti sretan, jer oni što imaju sretan kraj uzimaju za Novu godinu 800.000 KM narodnih para, a cijenu energije građani moraju plaćati sve više i više. Cilj vam je porast cijene el. energije za preko 50%.

Ja mogu razumijeti, mada ne i shvatiti, da je svakoj nametnutoj vlasti važno zamajavanje javnosti i fiktivno prikazivanje rezultata, ali sjetite se jedne predsjedničke izjave da možete varati neke ljude sve vrijeme (pa i američku administraciju), ali ne možete varati sve ljude sve vrijeme.

I na kraju krajeva, i ne morate mi na ove činjenice odgovarati, jer Vi imate biografiju u košarci, a ja u energetici, naše table nisu ni približno slične kao niti pogled na energetiku", naveo je Almir Bečarević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak