Bajramović: Nećemo dopustiti da poslodavci određuju prava radnicima

Amil Dučić
Bajramović: Nećemo dopustiti da poslodavci određuju prava radnicima
Važenje Općeg kolektivnog ugovora FBiH, akta koji predstavlja najbolju garanciju za očuvanje radničkih prava, istječe 22. juna. Još je otvoreno pitanje hoće li on uopće biti produžen.

U razgovoru za Radiosarajevo.ba predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović izražava bojazan da neće, posebno zbog činjenice što su nedavno na sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta usvojene Izmjene i dopune Zakona o radu kojim se, između ostalog, Vlada FBiH vraća kao potpisnik Općeg kolektivnog ugovora.

 

Bajramović ističe da je Vlada u posljednjih 11 mjeseci izbjegavala ispuniti zaključak Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH o proširenju Općeg kolektivnog ugovora na sve radnike u FBIH, pa je, kaže neizvjesno šta će biti njim nakon što izmjene Zakona o radu stupe na snagu.

 

“U izmjenama tog zakona Vlada se pojavljuje kao neko ko određuje minimalnu plaću, s tim da se sindikatima daje pravo da određuju satnicu. Mi i dalje insistiramo da se proširi Opći kolektivni govor, što je više puta obećano i od resornog ministra i od premijera, kako bi vrijedio za sve radnike u FBiH”, kaže Bajramović.

Navodi da su Sindikati spremni na ono najgore, ukidanje Ugovora.

Mi ćemo biti spremni na akciju, jer bi se u tom slučaju poslodavcima prepustilo da određuju prava radnika. Mi smo podnijeli zahtjev za donošenja zakona o Ekonomsko-socijalnog vijeća jer zaključci s tog tijela trebaju biti obavezujući, a jedan od njih je upravo proširenje kolektivnog ugovora na cijelu teritoriju FBIH”, istaknuo je Bajramović.

Podsjeća da su na posljednjoj sjednici ESV-a Sindikati tražili izmjene Zakona o privrednim društvima u kojima se traži odgovornost upravljačkih struktura i menadžmenta u kompanijama, koji su doveli firme do dubioza, stečajeva, likvidacija.

Mnogi radnici su ostali bez posla, a nikada niko nije odgovarao. To se mora mijenjati, treba uvoditi kazne za takve direktore”, rekao je Bajramović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak