ANU BiH: Odgovor na tekst Zlatka Hadžidedića objavljen na portalu Radiosarajevo.ba

1
Radiosarajevo.ba
ANU BiH: Odgovor na tekst Zlatka Hadžidedića objavljen na portalu Radiosarajevo.ba

"Nedavno promovirani pseudo-naučni pamflet pod nazivom Narod i nacija, ispod kojeg se potpisuje Slavo Kukić, sam po sebi ne bi zasluživao nikakvu pažnju ni reakciju: radi se o bezvrijednoj mješavini ubogog neznanja, anti-logičkih konstrukcija, neargumentiranih insinuacija i podmetanja, te sirovih laži i kleveta. Ipak, činjenica da se u njegovu promociju direktno upustila Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, da su njegovi recenzenti, Mirko Pejanović i Ivan Cvitković, redovni članovi Akademije (Pejanović je istovremeno i potpredsjednik Akademije i rukovodilac Odjeljenja društvenih nauka), a da se i sam autor zakitio titulom "akademika", ukazuje na to da je ANUBiH aktivno stala iza jednog ovakvog krajnje diletantskog, ali istovremeno i krajnje nečasnog uratka."

Napisao je ovo jučer u tekstu za portal Radiosarajevo.ba Zlatko Hadžidedić.

Danas je iz ANUBiH stigao odgovor na tekst Zlatka Hadžidedića, a njihov odgovor objavljujemo u cijelosti, bez intervencija:

Udes na Stupu: Učestvovala tri automobila

"Dana 5. oktobra 2023. godine objavili ste tekst gospodina Zlatka Hadžidedića pod naslovom "ANU protiv BiH". U tekstu gospodin Hadžidedić daje svoj osvrt na knjigu člana ANUBiH akademika Slave Kukića. U tekstu gospodina Hadžidedića je navedeno citiramo: "Ipak, činjenica da se u njegovu promociju direktno upustila Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, da su njegovi recenzenti, Mirko Pejanović i Ivan Cvitković, redovni članovi Akademije (Pejanović je istovremeno i potpredsjednik Akademije i rukovodilac Odjeljenja društvenih nauka), a da se i sam autor zakitio titulom "akademika", ukazuje na to da je ANUBiH aktivno stala iza jednog ovakvog krajnje diletantskog, ali istovremeno i krajnje nečasnog uratka".

Promocija knjige akademika Slave Kukića održana je u prostorijama Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine kao institucija nije učestvovala u izdavačkom projektu akademika Slave Kukića. Stavovi koji su navedeni u knjizi su stavovi autora, te samim tim ne predstavljaju stav ANUBiH niti po jednom pitanju koje je obrađeno u knjizi "Narod i nacija" akademika Slave Kukića.

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine poštuje samostalnost i lični integritet svojih članova, slobodu naučnog i umjetničkog rada, duh dijaloga i tolerancije.
S poštovanjem,
Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak