Američki ambasador priključio se Maršu mira: "Čast i privilegija je pridružiti se preživjelima"

2
Radiosarajevo.ba

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy izrazio je u ponedjeljak, 10. jula, saučešće porodicama i bližnjima svih žrtava genocida u Srebrenici i naklonio se svim žrtvama u Memorijalnom centru u Potočarima.

Ambasador Michel Murphy je kleknuo pored 30 tabuta sa posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici, te je poručio kako i američki narod tuguje za Srebrenicom.

Nakon odavanja počasti ubijenim, ambasador Murphy priključio se Maršu mira.

Svečanim defileom veterana obilježena 32. godišnjica postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad

"Velika mi je čast i privilegija biti dio Marša mira i pridružiti se preživjelima i članovima obitelji u obilježavanju opasnog putovanja u julu 1995", kazao je ambasador.

Dodao je kako su potrebni hrabrost i snaga za prevladavanje boli i gubitka, te "promicanje nade i tolerancije, što ovaj marš čini uistinu posebnim".

Marš mira je pješački pohod, koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini, s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida te podsjećanja na stravične zločine koje su počinile snage tzv. vojske i policije Republike Srpske, potpomognute snagama iz Srbije, nad Bošnjacima "Sigurnosne zone UN-a" Srebrenica, u julu 1995. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak