Ambasada SAD: Procjena prijetnji bila je jasna - 'Dodik želi osigurati de facto otcjepljenje RS'

16
Radiosarajevo.ba
Ambasada SAD: Procjena prijetnji bila je jasna - 'Dodik želi osigurati de facto otcjepljenje RS'

Američka obavještajna zajednica je objavila svoj izvještaj o mogućim prijetnjama u svijetu, a jedan pasus osiguran je za situaciju na Balkanu.

Posebnu su pažnju skrenuli na Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta RS i lidera SNSD-a. Sukob unutar Bosne i Hercegovine naveden je kao jedna od većih prijetnji miru u Europi. 

Izvještaj je komentarisala i Američka ambasada u Bosni i Hercegovini.

Naša tema | Počela sezona vjenčanja: Provjerili smo koliko je novca potrebno izdvojiti za vjenčanicu

"Godišnja procjena prijetnji američke obavještajne zajednice, javni dokument koji svake godine priprema Ured direktora Nacionalne obavještajne službe, odražava kolektivne uvide obavještajne zajednice SAD-a i usredotočuje se na najizravnije i najozbiljnije prijetnje Sjedinjenim Državama prvenstveno tokom nadolazećih godina.

Jedna kategorija prijetnji su potencijalna unutardržavna previranja.

Godišnja procjena prijetnji za Balkan i Bosnu i Hercegovinu bila je jasna i direktna: "Vođa bosanskih Srba Milorad Dodik poduzima provokativne korake kako bi neutralizirao međunarodni nadzor u Bosni i osigurao de facto otcjepljenje svoje RS.

Njegov postupak mogao bi potaknuti čelnike bošnjačkog (bosansko-muslimanskog) stanovništva da osnaže vlastite kapacitete za zaštitu svojih interesa i moguće dovesti do nasilnih sukoba koji bi mogli nadvladati mirovne snage"", naveli su u objavi na platformi X.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak