Ambasada SAD-a: Odluka SDA je bila nekorisna i neodgovorna, nisu položili test

16
Radiosarajevo.ba
Ambasada SAD-a: Odluka SDA je bila nekorisna i neodgovorna, nisu položili test

Povodom neusvajanja plana rasta za Zapadni Balkan oglasila se i Ambasada SAD-a u BiH.

Njihovu objavu prenosimo u cijelosti:

"Plan rasta za Zapadni Balkan (PRZB) jedinstvena je ponuda Evropske unije građanima Bosne i Hercegovine da koriste neke od prednosti članstva u EU prije samog pristupanja. Pružao bi proširenu pomoć u zamjenu za osnovne reforme. Sve što politički lideri ove zemlje trebaju učiniti kako bi otključali prvu tranšu sredstava dostupnih iz PRZB-a je predati ambicioznu Reformsku agendu u Brisel. Politički lideri ne uspijevaju u tome.

Tviteraš Dodik ponovo napada: 'Murphy, ako ikako možeš, prođi me se'

EU je pred političke lidere stavila Reformsku agendu, a njeno odobravanje sedmicama je blokirao predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik, koji je odbio prihvatiti dvije tačke u planu od 100 tačaka, uključujući zahtjev da RS imenuje sudije u Ustavni sud BiH i poštuje i odluke Suda.

Naše razumijevanje je da EU nije umanjila svoje zahtjeve za Reformsku agendu i da gospodin Dodik i dalje odbija pristati na posljednje dvije tačke. Nažalost, ovo je tipično za čovjeka koji dosljedno stavlja svoje interese ispred interesa onih koje tvrdi da predstavlja. Kao što smo ranije rekli, retorika i politike gospodina Dodika i dalje predstavljaju najveću prijetnju za evropsku budućnost koju građani Bosne i Hercegovine žele i zaslužuju.

U ovom kontekstu, nejasno nam je zašto je Radna grupa glasala za odobrenje plana koji nije sadržavao sve zahtjeve EU, uključujući zahtjev za imenovanje sudija Ustavnog suda BiH I poštivanje odluka Suda.

Bez obzira na to, odluka Stranke demokratske akcije (SDA) da iskoristi priliku za političko razmetanje, umjesto da radi s drugim pro-bh. strankama na osiguravanju odobrenja za posljednje dvije preostale tačke, bila je nekorisna i neodgovorna. Takvo ponašanje ne doprinosi izgradnji konsenzusa i postizanju kompromisa potrebnih za napredak na evropskom putu. Kada je u pitanju osiguranje evropske budućnosti zemlje, politika bi, kao što kažemo u Sjedinjenim Državama, trebala stati tamo gdje počinju važniji interesi. SDA taj test jučer nije položila", stoji u objavi Ambasade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak