Ali Hamad protjeran iz BiH

Radiosarajevo.ba
Ali Hamad protjeran iz BiH

Bivši oficir Al Kaide Ali Hamad danas je protjeran iz BiH u Bahrein, gdje je rođen, izjavio je za medije direktor Službe za poslove sa strancima Dragan Mektić.

"Ali Hamad će u pratnji službenika Službe za poslove sa strancima BiH biti doveden do Bahreina", rekao je Mektić.

Jedno vrijeme je za svjedočenje Ali Hamada, bivšeg pripadnika odreda El Mudžahedin bilo zainteresirano Tužilaštvo za ratne zločine Srbije. Hamad je krajem prošle godine, posredstvom svog advokata Dušana Tomića, tražio mogućnost da dobije mogućnost privremenog boravka u Srbiji.

Bivši oficir Al Kaide je od 30. decembra 2008. godine bio u Imigracionom prihvatnom centru, pod nadzorom Službe za poslove sa strancima, nakon služenja zatvorske kazne od 12 godina u Zenici.

Ali Hamad svjedočio je pred Haškim tribunalom u postupku protiv generala Rasima Delića, bivšeg komandanta Armije BiH, koji se tereti na osnovu komandne odgovornosti za ubistvo, okrutno postupanje i silovanje zarobljenih hrvatskih i srpskih vojnika i civila u BiH. On je govorio i o ubistvu Hrvata u Gučoj Gori, stradanju novinarske ekipe BBC-a, te zločinima tokom vojne operacije u Vozući.

Zajedno sa Abu Jemenom i Zuhair Handalom, 1998. godine optužen je za teroristički napad autobombom u Mostaru, nakon čega je osuđen na 12 godina zatvora.

Ali Ahmed-ali-Hamad je tokom boravka u zatvoru napisao je knjigu "U mreži zla - međunarodni terorizam i Al Kaida", u kojoj detaljno objašnjava kako je postao oficir zloglasne međunarodne terorističke organizacije.

SRNA/FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak