Alarmantan nedostatak cesta: Premijer Tuzlanskog kantona upozorava na hitnu potrebu za promjenama

3
Radiosarajevo.ba
Alarmantan nedostatak cesta: Premijer Tuzlanskog kantona upozorava na hitnu potrebu za promjenama

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić u četvrtak, 30. maja, je na Javnog tribini Tuzlanskog akademskog kluba o izgradnji neophodnih saobraćajnica u Tuzli i Tuzlanskom kantonu istakao da kantonalna vlada i dalje intenzivno radi na tome da se Tuzlanskom kantonu vrati barem dio sredstava koja se izdvajaju za izgradnju puteva u Federaciji BiH.

Od nadležnih federalnih institucija, kako kaže, Vlada TK traži da se interesi građana ovog kantona uvaže i da se kroz investiranje u putnu infrastrukturu vrati u skladu sa onim koliko građani tog kantona kroz akcize na gorivo i ostala izdvajanja kroz registracije motornih vozila, daju federalnim institucijama.

"Nažalost, nismo vidjeli neke značajnije pozitivne pomake. Ovo nisu i ne smiju biti politička pitanja. Ovo su sada već egzistencijalna pitanja za Tuzlanski kanton", istakao je Halilagić.

Pogođeno fudbalsko igralište u Izraelu: Devet mrtvih, među njima i djeca

Na tribini je analizirano stanje cestovne infrastrukture na području TK, pregled planiranih razvojnih projekata iz ove oblasti, a predložene su i određene mjere za ubrzanje izgradnje planiranih saobraćajnica, prioriteti, rokovi i načini finansiranja tih neophodnih projekata za Tuzlu.

Naglašeno je da je jedan od gorućih problema Tuzle i Tuzlanskog kantona alarmantan nedostatak cestovnih saobraćajnica i njihovo stanje.

"Tuzlanski kanton sa središtem u Tuzli, kao društveno-politički, privredno-ekonomski, obrazovni i medicinski centar, postaje najzaostalije područje BiH, posebno sa aspekta putne infrastrukture, tako da predstavljamo 'crnu rupu' u cijeloj državi. Želimo da se sadašnje stanje hitno mijenja, te da kroz otvorenu demokratsku, stručnu i argumentovanu raspravu doprinesemo bržem razvoju našeg kantona i konačno pružimo perspektivu svim građanima, a posebno mladoj generaciji za bolje uslove života", rekao je predsjednik Udruženja građana "Tuzlanski akademski klub" Sadik Latifagić.

Učesnicima tribine premijer Halilagić je najavio da će Vlada sa Kantonalnom privrednom komorom TK organizirati konferenciju o stanju i perspektivama ekonomskog i infrastrukturnog razvoja Tuzlanskog kantona, a koja bi trebala biti održana u prvoj polovini juna, saopćeno je iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa TK.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak