Akademik Spahić o rudarenju litijuma: Prijeti nam eko-atomska bomba, dijelovi BiH postat će pustinja

9
F. V.
Akademik Spahić o rudarenju litijuma: Prijeti nam eko-atomska bomba, dijelovi BiH postat će pustinja

Širom susjedne Republike Srbije održavaju se ekološki protesti protiv kopanja litijuma. Dok domaći zvaničnici i javnost uglavnom nijemo posmatraju ove događaje, stručnjaci poput akademika Muriza Spahića, našeg eminentnog stručnjaka, hidrologa, osnivača Udruženja geografa BiH i bivšeg dekana na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, iznova dižu glas upozoravajući na ovakve projekte.

Stručnjaci se povezuju

"S obzirom na to da je riječ o planu rudarenja litijuma u susjednoj državi, Republici Srbiji, sa kojom na ovom prostoru Bosna i Hercegovina graniči rijekom Drinom, prema kojoj je usmjeren sliv rijeke Jadar, naravno da se to nas itekako tiče. O ovim problemima koji su sada ponovo aktuelizirani intenzivno smo u kontaktu s grupom naučnika iz Republike Srbije", navodi akademik Spahić.

S tim u vezi, dodao je on, objavili su njihov rad na temu: "Primjeri destruktivne rudarske prakse i osvrt na projekt 'Jadar' u Srbiji", čiji naučni tim predvodi prof.dr. Ratko Ristić, koji je upravo danas objavljen u naučnom časopisu Acta geographica Bosniae et Herzegovinae br. 21 u izdanju Udruženja geografa u Bosni i Hercegovini na adresi geoubih.ba.

Bravo, Dijamantu: Edin Džeko donio izjednačenje Fenerbahčeu u Ligi prvaka

Sumporna kiselina prži

"Iz ovoga rada se mogu saznati sve neželjene posljedice rudarenja litijuma za čije dobivanje iz geoloških naslaga se koristi ogromna količina sumporne kiseline, najčešće u omjeru za jednu tonu litijuma utroši se oko 10 tona ove opasne po život kiseline", upozorava akademik Spahić, te pojašnjava:

"Upotrijebljena kiselina se ne može sanirati niti skladištiti da bude bezopasna. Jedan dio se površinski padavinskim vodama spira prema glavnom riječnom toku Jadru, koji ove vode unosi u rijeku Drinu, koju izravno kontaminira. Drugi dio se infiltrira u podzemlje i tamo se miješa sa podzemnim vodama, koje takođe zagađuje. Sumporna kiselina doslovno prži biosferni pokrov koji se teško može obnoviti čak za jedno stoljeće, a u vodama i najmanja količina ove kiseline ubija zoomi fito bentos i nektonske organizme te ostavlja riječne vode bez života."

Profesor iz Beograda još 2021. upozorio: Eksploatacija litijuma u Srbiji ugrozit će život u BiH!

"Granice nisu garant zdrave životne sredine"

Prema riječima akademika Spahića, ovo će pogoditi i Bosnu i Hercegovinu jer rijeka Drina bi u tom slučaju bila kontaminirana.

"U Bosni i Hercegovini traju istražni radovi na 'plemenite metale', a zapravo je riječ o istraživanju litijuma na dva lokaliteta: na Majevici i u dolini Plive u okolini naselja Jezero. Na bazi naprijed navedenih iskaza nije teško pretpostaviti kakva bi se katastrofa desila u ovim područjima. Posljedice su gotovo identične atomskoj bombi kada se postojeći prirodni pejzaž pretvara u pustinjski, odnosno mjesečev", odlučno govori ugledni bh. stručnjak. 

Kod ovakvih antropogenih radnji nikakve granice nisu linije sigurnosti jer se svi prirodni procesi dešavaju neovisno od njih.

"Rijeke i zračne struje nemaju granice i odvijaju se po strogo utvrđenim prirodnim procesima. Zbog toga bi dužnosnici Bosne i Hercegovine trebali biti involvirani u ova dešavanja oko litijuma u susjednoj R. Srbiji jer granice nisu garant zdrave životne sredine. S tim u vezi naše vlasti bi se trebale oglasiti sa jasnim stavom u vezi nakana rukovodstva R. Srbije da ustupi rudarenje litija Rio Tintu jer se to i nas tiče, s obzirom na to da granice za navedene probleme nisu nikakav garant", zaključuje akademik Spahić.

Podsjetimo, kako je portal Radiosarajevo.ba pisao i ranije, ugledni stručnjaci iz susjedne Srbije još su 2021. godine upozoravali na dramatične posljedice rudarenja litijuma u susjednoj Srbiji na pogranične dijelove Bosne i Hercegovine.

BiH vlasti i dalje šute, dokad?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak