Advokat Pizović potvrdio: Usvojena žalba na odluku o određivanju pritvora za Ibru Berila

9
Radiosarajevo.ba
Advokat Pizović potvrdio: Usvojena žalba na odluku o određivanju pritvora za Ibru Berila

U četvrtak, 10. oktobra, za portal Radiosarajevo.ba potvrđeno je da je usvojena žalba na odluku o određivanju dvomjesečnog pritvora.

Advokat Senad Pizović je rekao da je odluka o pritvoru poništena, te će Sud morati ponovno odlučivati. 

Posjećamo, Ibro Berilo je novi i stari načelnik Općine Trnovo, a građani su mu odlučili pokloniti povjerenje i ove Lokalne izbore. Cijelu predizbornu kampanju je vodio iz pritvora. 

I BHmeteo dao prognozu za naredne dane: Večeras kiša, a stiže i zahlađenje

Portal Radiosarajevo.ba istražio je procedure u slučajevima pobjede "iz pritvora" i saznao da je statutom općina regulisano da, u slučaju odsutnosti općinskog načelnika, njegovu funkciju preuzima osoba koju imenuje Općinsko vijeće iz reda državnih službenika. To obično bude pomoćnik načelnika za određenu oblasti.

Što se tiče mandata, prema Izbornom zakonu, tačnije članu 1. tačka 10., mandat načelniku može biti oduzet samo ako bude osuđen na kaznu zatvora dužu od šest mjeseci. Načelo prezumpcije nevinosti omogućava Berilu da ostane načelnik sve dok se ne donese pravosnažna presuda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak