Advokat Novalića o akciji SIPA-e: "Žalosti saopštenje koje su javnosti ponudili predstavnici VSTV-a"

2
I. M.
Advokat Novalića o akciji SIPA-e: "Žalosti saopštenje koje su javnosti ponudili predstavnici VSTV-a"

Advokat i član advokatskog tima Fadila Novalića dr. Elmir Jahić kazao je za portal Radiosarajevo zbog čega je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) danas, 9. augusta, pretresala Sistem za automatsko upravljanje predmetima u sudovima (CMS) u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću.

Jahić je podsjetio da je on dana 24.7.2023. godine kao jedan od razloga na kojem su zasnovali osnov sumnje i podnio krivičnu prijavu protiv gospođe Gordane Tadić.

"Želim javnost podsjetiti da postoje dva servera jedan za Sud BiH -CMS koji je bio predmet današnjih aktivnosti SIPA-e, i drugi Tužilaštva BiH TCMS. Pravda i istrage ne mogu i ne smiju biti selektivne i selektivno se provoditi. Podsjećam javnost da je gospođa Tadić, upravo iz razloga ručnog/manuelnog izbora 'podobnih' tužilaca kojima je dodjeljivala predmete, i smijenjena sa pozicije glavne tužiteljice Tužilaštva BiH, kao rezultat disciplinske mjere", poručio je Jahić.

Saobraćajna nesreća u Sarajevu: Automobil udario dječaka na biciklu

Advokat je naveo da javnost mora znati da je nespornu zloupotrebu gđe Tadić, sistemom ručnog odabira, a ne automatski preko servera potvrdio i Ustavni sud BiH, koji je odbio apelaciju gospođe Tadić i potvrdio disciplinske odluke.

"Upravo ručnim odabirom, gospođa Tadić je formirala i podobni tim tužilaca kako bi povredom prava na pravično suđenje podigla optužnicu protiv gospodina Novalić Fadila i drugih. Iz svega navedenog žalosti saopštenje koje su javnosti ponudili predstavnici VSTV-a. Žalosti što se šalje poruka javnosti 'držite lopova'", rekao je Elmir Jahić za Radiosarajevo.ba. 

"Zašto to kažem, zato što SIPA postupa po naredbi Tužilaštva BiH, u u kojoj instituciji se iste stvari dokazano dešavale i osnov sumnje da još uvijek se šavaju. Sve to ukazuje da je vladavina prava i pravna sigurnost ugrožena i urušena, a mi nismo kao društvo odlučili, već je sve otišlo u ambis, a to je mnogo ispod dna", istakao je.

Elmir Jahić je, kao član advokatskog tima Novalić Fadila, pozvao da se u skladu sa krivičnom prijavom koju su podnijeli jednoobrazno provodi istraga i izvrši pretres i servera Tužilaštva BiH TCMS.

Ukazao je na to da, poštujući pravo na suđenje pred nepristrasnim sudom, istragu ne može provoditi institucija i tužioci za koje postoji osnov sumnje a u disciplinskom postupku i dokazano, kako je rekao, da i tužilaštvo odnosno gospođa Tadić je činila isto, čak u pisanom dopisu nama kao advokatskom timu to je potvrdio i gospodin Džermin Pašić, tužilac kojeg je gospođa Tadić ručno i osobno odredila kao posobnog tužioca zajedno sa Hukeljić Mirzom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak