Advokat Mirnes Ajanović: ‘Fond za zaštitu okoliša FBiH odredio da su nova i rabljena vozila – otpad’

5
Radiosarajevo.ba
Advokat Mirnes Ajanović: ‘Fond za zaštitu okoliša FBiH odredio da su nova i rabljena vozila – otpad’

Advokat Mirnes Ajanović oglasio se u ponedjeljak, 26. augusta, na svom zvaničnom Facebook, gdje je izrazio želju da upozori javnost i nadležne institucije, a posebno ministricu Federalnog ministarstva okoliša i turizma Nasihu Pozder, na ozbiljne nepravilnosti u radu ove institucije koje, kako je napisao, mogu imati dalekosežne posljedice na tržište motornih vozila u FBiH.

Njegovu objavu na ovoj društvenoj mreži prenosimo u cijelosti:

"Fond je za sve uvoznike novih i ispravnih rabljenih vozila donio rješenja da se vozila smatraju otpadom, uz novčane obaveze od po više desetina hiljada KM, što će direktno uticati na povećanje cijena", istakao je advokat Mirnes Ajanović.

Hit prvenstva: Posušje novom pobjedom preuzelo lidersku poziciju Premijer lige BiH

1. Pogrešna primjena materijalnog prava

Fond za zaštitu okoliša FBiH poziva se na Zakon o Fondu za zaštitu okoliša i Zakon o upravljanju otpadom, iako tretiraju posebnu kategoriju otpada i otpadne zagađivače okoliša a ne nova i rabljena vozila.

2. Nova i ispravna rabljena vozila nisu otpad!

Fond proizvoljno, arbitrarno i protivno pravnoj hermeneutici tretira tehnički ispravna i registrovana vozila kao otpad i otpadne zagađivače okoliša, što je ozbiljan presedan i ugrožava poslovanje uvoznika vozila, a po naopakoj logici Fonda svi proizvodi svih vrsta se odmah po proizvodnji smatraju otpadom.

3. Neosnovane naknade će povećati cijene vozila

Nametanjem naknada na potpuno funkcionalna vozila, Fond direktno povećava troškove uvoza i prodaje, koje će snositi krajnji potrošači.

4. Nepravilno utvrđeno činjenično stanje - Fond krši zakonske procedure

Rješenja Fonda zasnovana su na nepotpunim podacima uvoza vozila (UIO), a uvoznicima nije omogućeno da dostave relevantne informacije ili učestvuju u postupku, što predstavlja direktno kršenje osnovnih pravnih procedura i prava na pravičan upravni postupak.

5. Nema dokaza o odgovornosti uvoznika vozila za zagađenje okoliša otpadom

Fond nema dokaza da uvezena vozila izazivaju otpadno zagađenje okoliša. Sva vozila su ispravna, registrovana i koriste se u svakodnevnom saobraćaju ili su u prodaji.

6. Neustavnost i nezakonitost Uredbe

Uredba Fonda nije u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom, jer predviđa naknade na osnovu pretpostavki mogućeg zagađenja, a ne stvarnog zagađenja okoliša otpadom.

7. Podzakonski akti ne mogu biti iznad zakona

Fond je zloupotrijebio pravo na izradu podzakonskih akata i postupio izvan zakonskog okvira, što predstavlja ozbiljno kršenje pravnog sistema, jer uredba ne može biti iznad zakona.

8. Posljedice po tržište i privredu

Proizvoljnost Fonda će dovesti do smanjenja uvoza vozila, rasta cijena i pada potražnje, što će rezultirati gubitkom radnih mjesta i dodatnim ekonomskim udarom na građane.

Zaključak

Umjesto da se fokusira na stvarne zagađivače okoliša i rješavanje problema otpada, Fond proizvoljno nameće naknade koje će dodatno opteretiti privredu i građane.

Ministarstvo okoliša i turizma FBiH dužno je odmah poništiti nezakonita rješenja Fonda i spriječiti dalju primjenu apsurdnih i proizvoljnih naknada. Ukoliko se ovakva praksa nastavi, biće poduzete sve potrebne pravne mjere kako bi se zaštitili uvoznici vozila i spriječio novi ekonomski udar na građane", napisao je advokat Mirnes Ajanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak