Adnan Delić: Usvojena važna strategija, trenutna rješenja nisu u skladu s postojećim potrebama

0
FENA
Adnan Delić: Usvojena važna strategija, trenutna rješenja nisu u skladu s postojećim potrebama

Strategija razvoja sistema socijalne i dječije zaštite, koju je jučer, 24. jula, usvojio Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH, put je prema smanjenju siromaštva i jačanju socijalne inkluzije – saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, koje je Strategiju pripremilo u partnerstvu sa UNICEF-om BiH.

Strategija ima tri ključna cilja koji podrazumijevaju smanjenje siromaštva i ublažavanje njegovih posljedica, osnaživanje i ubrzanje inkluzije marginalizovanih pojedinaca i grupa, te jačanje institucionalnih mehanizama i kapaciteta, uključujući centre i službe za socijalni rad i druge socijalne ustanove i organizacije.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić istakao je preventivni karakter strategije i naglasio važnost sistemskog i proaktivnog djelovanja u oblasti zaštite ranjivih kategorija društva, s posebnim naglaskom na zaštitu djece od siromaštva i socijalne isključenosti. 

Gori kuća u Sarajevu: Vatrogasci se više od sat bore sa vatrenom stihijom

"Strategija naglašava potrebu za reformom sistema socijalne zaštite kako bi se unaprijedile socijalne usluge, ustanove, hraniteljstvo, socijalni rad i psihološka djelatnost, s obzirom da trenutna rješenja nisu u skladu s postojećim potrebama", kazao je ministar Delić.

Ističe da je važno definirati standarde pod kojima se socijalne usluge pružaju, kao i modalitete finansiranja, te razviti mehanizme za licenciranje stručnih radnika, definirati obavezna područja njihove edukacije, te unaprijediti superviziju rada u ustanovama socijalne zaštite. 

Zastupnički dom FBiH usvojio set boračkih zakona

"Ova strategija promoviše jačanje lokalnih projekata podrške, prevenciju trajnog institucionalnog zbrinjavanja, jačanje centara i službi za socijalni rad, te općenito jačanje nematerijalnih socijalnih usluga kako bi se postigla stvarna inkluzija i društvena dobrobit marginalizovanih pojedinaca i grupa", pojašnjava Delić.

Strategija je bazirana na godinama iskustva, obiluje podacima i kreira stratešku viziju u segmentu socijalne zaštite, borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti vunerabilnih grupa, posebno djece, te je fokusirana na inkluziju marginaliziranih grupa, prevenciju institucionalnog smještaja djece, te jačanje sistema zaštite djeteta i osnaživanje kapaciteta centara socijalnog rada.

"Krajnji cilj je kroz implementaciju ove strategije raditi na ostvarivanju stvarne inkluzije i dobrobiti marginalizovanih pojedinaca i grupa", zaključio je ministar Delić, pozivajući sve relevantne aktere da zajedno doprinesu njenom usvajanju i uspješnom sprovođenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak