Ministar Delić potpisao ugovore sa predstavnicima sigurnih kuća

0
Fena
Ministar Delić potpisao ugovore sa predstavnicima sigurnih kuća
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Potpisivanje ugovora sa sigurnim kućama

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić danas je u Sarajevu sa predstavnicama pet sigurnih kuća sa područja Federacije BiH potpisao ugovore, ukupne vrijednosti milion konvertibilnih maraka, a sredstva su namijenjena podršci u zbrinjavanju žrtava porodičnog nasilja. 

Sa ministrom Delićem ugovore su potpisale Sabiha Husić iz Udruženja Medica Zenica, Danijela Huremović iz Udruženja građana Vive Žene Tuzla, Jasmina Mujezinović iz Fondacije lokalne demokratije Sarajevo, Aida Behrem iz udruženja Žene sa Une Bihać, te Dijana Tadić iz Udruženja Žena BiH Mostar.

Federalno ministarstvo rade i socijalne politike se potrudilo da, kako je rekao Delić, prije svega ostvari normalnu i zdravu komunikaciju sa predstavnicama sigurnih kuća, te da budžet za poslovanje i rad sigurnih kuća iz godine u godinu raste i ove godine on iznosi rekordnih milion KM.

Počela prodaja ulaznica za meč Lige nacija između Nizozemske i BiH

Počela prodaja ulaznica za meč Lige nacija između Nizozemske i BiH

"To povećanje svakako će omogućiti sigurnim kućama da pruže bolju uslugu krajnjim korisnicima, ali i da unaprijede svoje poslovanje. Ono što je bio zahtjev sigurnih kuća kada se radi o ovom ugovoru mislim da smo u većem dijelu ispoštovali i ovo je prvi put da imamo omjer 50:50 finansiranja sigurnih kuća u kontekstu njihovog poslovanja i smještaja, plaćanja troškova smještaja samih žrtava. Dosad je taj omjer bio 70:30 što je na neki način onemogućavalo sigurnim kućama da finansiraju svoje poslovanje, prije svega svoje plate" rekao je Delić, te izrazio nadu da će se na ovaj način omogućiti sigurnim kućama i da zadrže kvalitetne stručnjake.

Delić je naglasio da je, osim posljedica kojima se bave i Ministarstvo i sigurne kuće, izuzetno važno raditi na prevenciji porodičnog i rodno zasnovanog nasilja.

Neusvajanje ključnog zakona: Ministar Delić kritikuje suzdržanost 16 delegata

Neusvajanje ključnog zakona: Ministar Delić kritikuje suzdržanost 16 delegata

"Prevencija nam je ključna kako bi suzbili fenomen nasilja i zaštitili potencijalne žrtve. Ministarstvo je u proteklom periodu uložilo ogromne napore, finansijska, materijalna i sva druga sredstva kako bi pokrenuli određene aktivnosti, educirali javnost, podigli svijesti i promicali pozitivne društvene vrijednosti" naveo je Delić.

Predstavnice sigurnih kuća su izrazile zahvalnost i pohvalile rad resornog ministarstva i ministra Delića koji je posjetio svih pet sigurnih kuća.

"Sigurne kuće nisu samo krov nad glavom već predstavljaju sigurno mjesto za žene i djecu koji trpe nasilje u svojim porodicama gdje bi trebalo da vlada blagostanje. Nažalost, svjedoci smo da tog blagostanja nema u mnogim porodicama.

Danas se odlučuje o budućnosti socijalne politike u FBiH: Tri ključna zakona pred parlamentom

Danas se odlučuje o budućnosti socijalne politike u FBiH: Tri ključna zakona pred parlamentom

Sigurne kuće, stručnjakinje, profesionalke slušaju glasove žena koje su preživjele nasilje i djecu i njihove potrebe i shodno tome pokušavaju odgovoriti kako same unutar sigurne kuće, tako u saradnji sa nadležim institucijama, prije svega centrom za socijalni rad, policijom, zatim pravosuđem" istakla je Husić.

Delić i predstavnice sigurnih kuća poslali su poruke o važnosti prevencije nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja, te predstavili aktuelne programe i aktivnosti koje se provode u Ministarstvu i sigurnim kućama tokom ove godine.

Osim toga, ove godine je iz budžeta Federalnog ministarstva rada i socijalne politike izdvojeno dodatnih četiri miliona KM za podršku centrima za socijalni rad koji imaju iznimnu važnost u lokalnim zajednicama, odnosno radu sa djecom i porodicama. To je, kako je dodao Delić, način na koji Ministarstvo nastoji uvezati sve aktere u oblasti socijalne zaštite i zajedničkim naporima krenuti put oporavka društva.

"Sve kreće iz lokalnih zajednica, u njima je život i od toga koliko brinemo o lokalnim zajednicama i koliko smo uvezani, ovisi i uspjeh svih naših nastojanja i ulaganja" zaključio je Delić

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije