BiH ušla u evropsku inicijativu "Eureka"

Radiosarajevo.ba
BiH ušla u evropsku inicijativu "Eureka"

Zamjenik ministra civilnih poslova BiH Senad Šepić, uime Bosne i Hercegovine, potpisao je danas u Lisabonu s ministrom nauke, tehnologije i visokog obrazovanja Portugala Joseom Marianom Gagom izjavu kojom se BiH daje status "Državne informativne tačke" (NIP) u međunarodnoj inicijativi EUREKA.

Kako je Šepić izjavio Feni, BiH je podnijela molbu za status NIP zemlje u decembru prošle godine. Od tada je misija za utvrđivanje činjenica, koju je vodio portugalski predsjedavajući EUREKA-e, bila u Sarajevu i naknadno je podnesen izvještaj članovima Grupe visokog nivoa ove inicijative.

EUREKA je podržala molbu BiH, što je potvrđeno i današnjim potpisivanjem.

EUREKA inicijativa je, kao projekat Evropske unije, namijenjena istraživačkim institucijama i firmama, spremnim da zajedničkim ulaganjima u određenim programima zajedno razvijaju nova tehnološka rješenja i proizvode.

„Potpisivanje ove izjave važno je za Bosnu i Hercegovinu iz više razloga. Radi se o evropskoj mreži za finansiranje tržišno orijentiranih projekata iz različitih tehničkih, istraživačkih, naučnih i drugih oblasti. EUREKA pomaže izgradnju partnerstva kroz različite multilateralne projekte radi jačanja evropske konkurentnosti i to je za nas jako značajno“, izjavio je Šepić.

Fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak