Bezvizni režim: Komisija dobila prve komentare članica

Radiosarajevo.ba
Bezvizni režim: Komisija dobila prve komentare članica

Evropska komisija primila je jučer prve komentare iz zemalja članica Evropske unije na procjene o tome kako Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora i Srbija provode mape puta o liberalizaciji viznog režima.

Evropska komisija je danas, u saopćenju za javnost, najavila da će finalizirati izvještaje i dostaviti ih navedenim zemljama.

"Vrlo sam zadovoljan zalaganjem zemalja regiona u provedbi Mape puta i njihovom odličnom suradnjom u organiziranju ekspertskih misija. Iščekujem da primim komentare i stavove zemalja članica Evropske unije. Imajući to u vidu, predstavit ću što je prije moguće Kolegiju Vijeća Evropske unije prijedlog za ukidanje viznog režima za građane zemlje/zemalja koje su ispunile uvjete iz Mape puta, a siguran sam da je ukidanje viznog režima za sve zemlje zapadnog Balkana opipljiva perspektiva", riječi su potpredsjednika Evropske komisije i povjerenika za pitanja pravosuđa, slobode i sigurnosti Jacquesa Barrota.

Ažurirane procjene provedbe Mapa puta za liberalizaciju viznog režima predstavljaju korak u procesu odvijanja dijaloga o vizama koji je Evropska komisija započela s pet zemalja zapadnog Balkana početkom 2008. Prve procjene su predstavljene u novembru 2008.

Dostavljanje Vijeću Evropske unije drugog seta procjene koju je pripremila Evropska komisija predstavlja završetak intenzivne faze ove aktivnosti.

Tokom prvog kvartala 2009. Evropska komisija je poduzela seriju posjeta na terenu i sastanaka eksperata u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji. Dosada je organizirano 15 ekspertskih misija (po tri u svakoj zemlji) uz učešće eksperata iz zemalja članica Evropske unije. Održana su četiri ekspertska sastanka na kojima se razgovaralo o oblastima identificiranim u Mapama puta za svaku zemlju pojedinačno. Ažurirane procjene su zasnovane na informacijama koje su delegacije Evropske komisije u zemljama prikupile tokom ekspertskih misija i informacijama koje su dostavile zemlje članice Evropske unije, navedeno je u saopćenju Evropske komisije.

Fena/radiosarajevo.ba
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak