Barroso zatražio hitno oslobađanje Aung San Suu Kyi

Radiosarajevo.ba
Barroso zatražio hitno oslobađanje Aung San Suu Kyi

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso pridružio se u petak mnogobrojnim zahtjevima za oslobađanje mianmarske opozicionarke Aung San Suu Kyi.

„Duboko žalim što su mianmarske vlasti uhapsile dobitnicu Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi“, kazao je Barroso u deklaraciji objavljenoj u Bruxellesu, prenosi AFP.

„Umjesto da se ukine njen kućni pritvor, koji predstavlja kršenje međunarodnog prava kako je to definirano u Ujedinjenim narodima, ona je uhapšena. Ukidanje njenog pritvora predstavljalo bi izuzetno pozitivan znak za političku budućnost zemlje“, istakao je on.

Barroso će iskoristiti svoja raspoloživa sredstva da dođe do dijalog zainteresiranih strana u Mianmaru kako bi se izgradila bolja budućnost te zemlje.

Poput Ujedinjenih naroda i SAD-a, tako je i Evropska unija pozvala u četvrtak vojnu huntu na vlasti u Mianmaru da oslobodi Aung San Suu Kyi koja je u četvrtak ponovo zatvorena.

Dosada u kućnom pritvoru, slavna dobitnica Nobelove nagrade za mir 1991. prebačena je u ozloglašeni zatvor Insein, gdje je okrivljena za povezanost s misterioznim upadom Amerikanca Johna Yettawoa u njenu rezidencu blizu Ranguna.

Suđenje Aung San Suu Kyi trebalo bi da počne u ponedjeljak u ovom zatvoru.

Fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak