Alkalaj i Jeremić predvodili delegacije MVP-a dvije zemlje na razgovorima u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Alkalaj i Jeremić predvodili delegacije MVP-a dvije zemlje na razgovorima u Sarajevu
Ministri vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Sven Alkalaj i Vuk Jeremić tokom današnjih razgovora u Sarajevu ocijenili su da su odnosi dviju zemalja dobrosusjedski i stabilni kako na bilateralnom tako i multilateralnom planu.

Obostrano je izkazana želja za daljnjim intenziviranjem kontakata na najvišem nivou, što treba doprinijeti rješavanju nekih otvorenih pitanja koja u izvjesnoj mjeri opterećuju bilaterelne odnose BiH i Srbije, poput neriješenih imovinskopravnih odnosa i pitanja granice.

Ocijenjeno je također da njegovanje dobrosusjedskih odnosa i rješavanje otvorenih pitanja, uz uzajamno uvažavanje, na obostrano zadovoljstvo, predstavlja dioprinos stabilnosti i miru u regionu, saopćeno je iz MVP-a BiH.

Ministar Alkalaj je zahvalio kolegi Jeremiću za bezuvjetnu podršku Srbije izboru Bosne i Hercegovine za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti OUN-a u periodu 2010 - 2011. godine.

Izraženo je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom u oblasti evropskih integracija, kao i uvjerenje da će se ona nastaviti. S tim u vezi, ministar Jeremić je kazao da je izuzimanje bilo koje zemlje zapadnog Balkana iz bezviznog režima sa zemljama EU neprihvatljivo i ponudio BiH svaku pomoć Srbije koja ima najsvježija iskustva u upješno okončanom procesu liberalizacije viznog režima.

Afirmirana je i dobra privredna saradnja dviju zemalja, ali je i naglašeno da još ima prostora za njeno intenziviranje, naročito u području energetike.

Tokom razgovora ocijenjeno je da su konsultacije ministarstava vanjskih poslova BiH i Srbije vrlo koristan oblik saradnje i zaključeno da se sljedeće obave početkom idućeg mjeseca u Sarajevu.

Ministar Jeremić pozvao je ministra Alkalaja da uskoro posjeti službeni Beograd, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP.

fena
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak