Džumhur za Radiosarajevo.ba iz New Yorka pred meč sa Đokovićem u prvom kolu US Opena

A. Sokolović

Super se osjećam. Radujem se susretu protiv mog velikog prijatelja i najboljeg tenisera svijeta. Vjerujem da će ljubitelji tenisa u Bosni i Hercegovini, Srbiji, pa i regionu i cijelom svijetu uživati večeras u našem duelu.

To je u ekskluzivnom razgovoru za Radiosarajevo.ba iz New Yorka kazao Damir Džumhur, naš najboilji teniser, kojeg u 1 sat iza ponoći u noći sa ponedjeljka na utorak očekuje duel prvog tenisera svijeta protiv Novaka Đokovića, na US Openu, jednog od četiri najveća Grand Slam turnira na svijetu.

Damir je u Ameriku stigao prije dvije sedmice. U New Yorku uživa već nekoliko dana i upravo najviše vremena provodi sa srbijanskim teniserom.

"Uspio sam se aklimatizirati, naviknuo se na vremensku razliku i sve što ide uz prelazak iz Europe na američko tlo. Igram protiv najboljeg igrača na svijetu, ali sam maksimalno opušten i želim uživati", dodao je Džumhur za naš portal.

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković najavio je da osniva novo tenisko udruženje – Uniju igrača (PTPA), no taj njegov potez nisu podržali Rafa Nadal i Roger Federer.

Đoković je duže vrijeme nezadovoljan radom ATP-a i statusom koji igrači imaju, te će dati ostavku na dužnost predsjednika ATP Savjeta igrača.

Instagram: Novak Đoković i Damir Džumhur su veliki prijatelji

U nedjelju je Đoković nakon osvajanja Cincinnati mastersa poslao pismo u kojem objašnjava zašto osniva Uniju igrača.

Zanimalo nas je šta Džumhur misli o potezu Đokovića i da li će ga podržati za razliku od Nadala i Federera.

"Ja sam jedan od igrača koji podržava novu tenisku asocijaciju. Smatram da igrači moraju imati nekoga ko će ih zastupati i borite se za njihove stavove. U trenutnoj fomaciji ATP-a, glas igrača ne dopire daleko, ponekad se mišljenja i stavovi igrača uopšte ne razmatraju, i često ne dolaze do izražaja. Podržavajući ovu asocijaciju želimo da imamo svoj glas i da se na taj način borimo za neke stvari koje su nama bitne, ali koje će biti i saslušane i podržane", priča nam Džumhur.

Sarajlija je pojasnio iz kojeg razloga je podrška Đokoviću bitna. 

"Mislim da je ovo dobra stvar, dosta igrača je podržalo, ali svakog dana ih se sve više i više priključuje asocijaciji. To i jeste cilj da se do kraja godine priključi većina igrača kako bismo mogli nastaviti s razradom planova. Sigurno da neke veće promjene u početku ne možemo očekivati, što nama i nije u cilju da mijenjamo već ustaljene principe, ali siguran sam da ćemo na neke sitnije stvari imati utjecaj", iskren je Džumhur.

Duel Džumhura i Đokovića naišao je i na veliku pažnju čelnika US Opena, koji su na zvaničnoj Facebook stranicu turnira u New Yorku najavili duel između najboljih tenisera Srbije i Bosne i Hercegovine. 

"Trostruki šampion US Opena Novak Đoković započinje svoju turneju u New Yorku 2020 protiv Damira Džumhura. Srbijanac će tražiti priliku da produži svoj rekord pobjeda od 23-0 ove godine. Može li biti zaustavljen?", pitali su se američke kolege.

Mi smo isto pitanje postavili Džumhuru.

"Ove godine je sve drugačije i sigurno da trenažni proces nije mogao biti onakav kakav sam želio. Iako sam naporno radio i trenirao i kroz sav onaj period korone, poprilično je čudno vratiti se na turnir i na teren, te igrati meč", kazao je Damir i nastavio:

U posljednjih pet mjeseci sam odigrao tek nekoliko mečeva, no ti mečevi su bili nešto drugačiji, jer se nije igralo za bodove, a samim tim sam ih igrao dosta opuštenije. Napokon sada imamo priliku igrati, istina pred praznim tribina. Bit će jako čudno igrati pred praznim tribina na jednom od najvećih teniskih stadiona, protiv najboljeg tenisera, Novaka Đokovića", priča nam Džumhur.

Naš teniser ovo neće biti prvi meč u karijeri na Arthur Asheu

"Na Artur Asheu uvijek bude sjajna i na neki način nevjerovatna atmosfera. Kako ste i rekli, i sam sam imao priliku to iskusiti u prošlogodišnjem meču sa Rogerom Federerom. Bilo bi lijepo da je tu publika, ali najbitnije je da ponovo imamo priliku igrati turnire", kazao je Džumhur.

Kaže da ga neće obeshrabriti trijumf Đokovića u Cincinnatiju u finalu protiv Kanađanina Miloša Raonića.

"Novak je upravo osvojio Cincinnati, čime je definitivno dokazao da je u formi, te sam svjestan da me očekuje težak zadatak. Iako se meč igra pred praznim tribinama, očekujem podršku svojih fanova koji će večerašnji meč moći pratiti putem malih ekrana. Ovim putem se želim zahvaliti svojim fanovima koji me podržavaju svih ovih godina, koji prate moje mečeve u bilo koje doba dana, ali i svom dugogodišnjem sponzoru BH Telecomu", kazao je Damir Džumhur u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, meč Džumhur - Đoković svi ljubitelji tenisera mogu pratiti u direktnom TV prijenosu na Eurosportu od 1 sat iza ponoći.

Zanimljiva prepiska Džumhura i Đokovića na Instagramu

Džumhur i Đoković su tokom nedjelje imali zanimljivu prepisku na Instagramu.

Naš najbolji teniser objavio je fotografiju sa centralnog terena "Arthur Ashe" na kojem će meč biti odigran od 1 sat iza ponoći, u noći s ponedjeljka na utorak.

Ubrzo se javio Đoković.

"Koliko si puta trenirao na Asheu. Imaš prednost! Nije fer. Žalba danas ide zvanična", našalio se Đoković.

Nije dugo trebalo da mu Damir u svom stilu odgovori:

"Protivniče, jesi li se oporavio? Spreman?", odgovorio je Džumhur, aludiravši na umor Đokovića, nakon osvajanja novog Mastersa i pobjede u finalu nad Milošem Raonićem.

View this post on Instagram

Tomorrow 7 pm Arthur Ashe !!

A post shared by Damir Dzumhur (@damirdzumhur) on

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak