Selektor Portugala: Rukometaše BiH poštujemo, znamo kakvi su to borci

Radiosarajevo.ba
Selektor Portugala: Rukometaše BiH poštujemo, znamo kakvi su to borci

Nakon 14 godina odsustva, reprezentacija Portugala ove godine će nastupiti na Evropskom prvenstvu za rukometaše koje će od 10. do 26. januara biti održano u Austriji, Švedskoj i Norveškoj.

Voljom žrijeba, Portugalci su u grupi D sa reprezentacijama Bosne i Hercegovine, Francuske i domaće Norveške, a uoči turnira selektor tima sa Pirinejskog poluotoka Paulo Pereira za portal Al Jazeere Balkans govorio je o kvalifikacijama, samom turniru u tri evropske države te očekivanjima na EP.

Možete li, za početak, komentirati kako su protekle kvalifikacije Portugala za Evropsko prvenstvo, da li ste jasno mogli vidjeti snage i slabosti vašeg tima?

“Ovo su za nas historijske kvalifikacije, i to iz dva razloga. Prvo je zbog toga da smo uspjeli pobijediti jednog rukometnog velikana, Francusku i upisati sve pobjede sem poraza u Francuskoj, a drugi razlog je to da smo na ovom turniru nakon 14 godina pauze”.

Koji su planovi za početak godine i pripreme pred EP?

“Do Nove godine smo se pripremali nekoliko dana u Portugalu, a do početka turnira ćemo isprobati svoje snage na jednom turniru u Španiji”.

Da li ste zadovoljni sa zdravstvenim biltenom, da li su svi rukometaši na koje računate zdravstveno spremni?

“Pa, nisu svi u najboljem stanju tako da ćemo do zadnjeg trena čekati sa objavom kojih će 18 igrača biti pozvani na Evropsko prvenstvo”.

Ima nekoliko momaka koji se oporavljaju i nije sigurno kakvo će biti njihovo stanje.

“Portugal će igrati svoje utakmice u Trondheimu i u grupi je D zajedno sa domaćom Norveškom, spomenutom Francuskom i debitantom Bosnom i Hercegovinom”.

Kako vidite odnos snaga u ovoj grupi?

“Ovo je jako teška grupa jer su u njoj dvije reprezentacije, a to su Francuska i Norveška, koje su bile među tri najbolje na posljednjem Svjetskom prvenstvu u Danskoj i Norveškoj. Iako im je ovo prvi nastup, bh. rukometaše svi trebamo poštovati”.

Kako vidite bh. reprezentaciju?

“Riječ je o mješavini iskusnih i mladih igrača. Svi znamo koliki su oni borci i sigurno će dati sve od sebe na turniru”.

Pored BiH, na Evropskom prvenstvu je mnogo balkanskih reprezentacija. Šta mislite o selekcijama Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije?

“Sve balkanske države imaju rukomet u svojom venama. Selekcije koje ste pobrojali će svakome biti težak protivnik, jaki su veoma i treba očekivati dobar plasman od svih njih”.

Četiri ste godine na mjestu selektora nacionalnog tima Portugala. Da li ste primijetili značajan razvoj ovog sporta u Portugalu i kako vidite njegovu budućnost u ovoj državi?

“Primjetno je povećanje investiranja u ovaj sport, naročito u naša tri najjača tima. Također, Rukometni savez Portugala je napravio plan koraka za razvoj naše države i naše reprezentacije, kako seniora, tako i mlađih pogona”.

Tri različite države su domaćini ovog turnira. Da li je to problem, možete li to komentirati?

“Svakako postoje prednosti, kao što su promocija i marketing. Sa druge strane su duga putovanja, što bi mogao biti problem selekcijama”.

Na kraju, ko su po vama favoriti za osvajanje EP?

“Danska i Norveška”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak