Popularni sport izbačen s Olimpijskih igara prvi put nakon više od 100 godina

1
Radiosarajevo.ba
Popularni sport izbačen s Olimpijskih igara prvi put nakon više od 100 godina

Olimpijske igre u Parizu su završene i dok se svi pogledi okreću Los Angelesu i predstojećim Igrama 2028. godine, navijači su već razočarani isključenjem popularnog sporta.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) najavio je da jedan od omiljenih sportova navijača neće biti uvršten u takmičenje te godine.

Po prvi put u više od jednog stoljeća, na Olimpijadi 2028. godine neće biti nijedne kategorije boksa.

Bivši ministar Anis Krivić učestvovao u nesreći u Sarajevu. Oglasila se inspekcija

Odluka dolazi nakon niza problema vezanih za finansije i upravljanje između MOK-a i Međunarodne bokserske asocijacije (IBA).

MOK je povukao svoje priznanje IBA-i kao globalnom upravnom tijelu 2023. godine, a za Olimpijske igre 2024. godine, MOK je oduzeo IBA-u pravo na organizaciju bokserskog turnira i izrazio neslaganje s njihovom odlukom da dodijeli novčane nagrade pobjednicima.

Imane Khelif se oglasila nakon zlata: "Žena sam kao i svaka druga, ovo je moj odgovor"

U izjavi objavljenoj u maju, MOK je napisao: "MOK je primio na znanje odluku Međunarodne bokserske asocijacije (IBA) u vezi s novčanim nagradama. Kao i uvijek s IBA-om, nije jasno odakle dolazi novac.

"Ovaj potpuni nedostatak finansijske transparentnosti bio je jedan od razloga zašto je MOK povukao priznanje IBA-i. IBA nije bila spremna da transparentno objasni izvore svog finansiranja ili da objasni svoju potpunu finansijsku zavisnost u to vrijeme od jedne državne kompanije, Gazproma".

MOK je dalje objasnio da su upravo ovi problemi doveli do toga da IBA nije bila uključena u "kvalifikacije za ili organizaciju" boksersog turnira na Olimpijadi u Tokyju 2020. i na Igrama u Parizu 2024. godine.

"Iz svih ovih razloga, boks trenutno nije na programu sportova za Olimpijske igre LA28", dodao je MOK.

Pariz 2024 | I druga bokserka koju optužuju da je muškarac osvojila zlato na Olimpijskim igrama

Kako bi boks ponovo bio uključen, MOK je pojasnio da "olimpijski boks treba biti organizovan od strane kredibilne, dobro upravljane Međunarodne federacije'.

"Stoga je već jasno da nijedan bokser čija nacionalna federacija pripada IBA-i neće moći učestvovati na Olimpijadi LA28", nastavili su.

"Odgovarajući NOC će morati isključiti takvu nacionalnu boksersku federaciju iz svog članstva".

Međutim, konačna odluka bit će donesena 2025. godine, što znači da boks još uvijek može biti uključen ako organizatori udovolje standardima koje MOK zahtijeva.

Boks je prisutan na gotovo svim ljetnim Olimpijadama od svog debija 1904. godine.

Posljednji put kada nije bio dio Igara je 1912. godine zbog švedskih zakona koji su ga tada zabranili.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak