Pariz 2024 | Nakon Imane Khelif i druga sporna bokserka prošla u finale Olimpijskih igara

1
Radiosarajevo.ba
Pariz 2024 | Nakon Imane Khelif i druga sporna bokserka prošla u finale Olimpijskih igara
Foto: EPA - EFE / Lin Yu-ting slavila jednoglasnom odlukom sudija

Tajvanska bokserka Lin Yu-ting, jedna od dvije sportiskinje koje se nalaze u središtu spora oko spola/rodnosti na Olimpijskim igrama u Parizu, približila se osvajanju olimpijskog zlata pobjedom protiv Turkinje Esre Yildiz jednoglasnom odlukom sudija u polufinalu pero kategorije.

Lin, dvostruka svjetska prvakinja, i Alžirka Imane Khelif našle su se u centru pažnje na Olimpijskim igrama zbog spora oko spola koji je dominirao naslovnicama i izazvao mnoge rasprave na društvenim mrežama.

Lin (28) želi osvojiti prvo olimpijsko zlato za Tajvan u boksu, budući da je zemlja do sada osvojila samo tri bronzane medalje u ovom sportu. U finalu, koje će se održati u subotu, Lin će se suočiti s Poljakinjom Juliom Szeremetom, prenosi Fight Site.

Ulice ispunjene građanima i turistima: Osjetite posebnu atmosferu našeg Sarajeva

Ulice ispunjene građanima i turistima: Osjetite posebnu atmosferu našeg Sarajeva

Lin i Khelif diskvalifikovane su od strane Međunarodne bokserke asocijacije (IBA) sa Svjetskog prvenstva 2023. u New Delhiju, gdje je organizacija na konfuznoj konferenciji za novinare u ponedjeljak objavila da su zbog spola obje proglašene nepodobnima.

Obje bokserke takmiče se na OI nakon što je Međunarodni olimpijski odbor (IOC/MOO) 2023. oduzeo IBA-i status upravljačkog tijela sporta i preuzeo organizaciju boksa na OI u Parizu.

MOO je odbacio rezultate testova koje je naredila IBA kao proizvoljne i nelegitimne, izjavivši da nije bilo razloga za njihovo provođenje. Na ovim igrama, MOO koristi pravila o podobnosti za boks koja su se primjenjivala na OI 2016. i OI 2021. godine, a koja ne uključuju testiranje spola.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije