Otkazano takmičenje na Olimpijskim igrama: Uzalud bačeno 1,5 milijardi eura

0
Radiosarajevo.ba
Otkazano takmičenje na Olimpijskim igrama: Uzalud bačeno 1,5 milijardi eura

Muški triatlon na Olimpijskim igrama u Parizu odgođen je s utorka na srijedu jer je voda u Seini još uvijek prezagađena, objavili su organizatori tri sata prije početka takmičenja.

Triatlon je prva olimpijska disciplina koja se mora održati u rijeci, prije plivanja na otvorenim vodama u drugoj sedmici Olimpijskih igara u Parizu.

Obilne kiše koje su u petak i subotu padale u Parizu pogoršale su kvalitetu vode te najnovije analize pokazuju "vrijednosti zabilježene na određenim mjestima plivačke staze" koje su "čak i više od prihvatljivih granica", objavili su Svjetski triatlon i organizacijski odbor, u zajedničkom saopćenju za javnost u utorak ujutro.

Brutalno ubistvo Saše Kulišića u Doboju: Optuženi poriču krivicu – najnoviji detalji sa suđenja

Dva treninga "upoznavanja" u Seini planirana za nedjelju i ponedjeljak već su otkazana zbog zagađenja. Ali u ponedjeljak ujutro organizatori su još vjerovali da će se takmičenje održati u utorak.

Takmičenje za muškarce odgođeno je za srijedu u 10:45, nakon takmičenja za žene koje počinje u 8 sati "pod uvjetom da sljedeći testovi odgovaraju standardima praga plivanja", dodaje se u saopćenju.

Ako kvaliteta vode u Seini i dalje bude nedovoljna, daljnja odgoda bila bi moguća za petak, preciziraju organizatori kojima je "prioritet zdravlje sportista".

Međutim, Météo France predviđa oluje za utorak navečer i kišu u trajanju od nekoliko sati, što bi ponovno moglo pogoršati kvalitetu vode u Seini.

U Seini je inače zabranjeno kupanje zbog loše kvalitete vode, na čišćenje za Olimpijske igre potrošili su 1,5 milijardi eura (2,93 milijardi KM), ali očigledno uzaludno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak