Organizatori Olimpijade se izvinili katolicima: "Nije bilo nikakve namjere..."

1
Radiosarajevo.ba
Organizatori Olimpijade se izvinili katolicima: "Nije bilo nikakve namjere..."

Organizatori Olimpijskih igara u Parizu su se izvinili katolicima i ostalim kršćanima koje je naljutio kičasti prizor na svečanosti otvaranja, navodna parodija Posljednje večere, slike slavnog renesansnog umjetnika Leonarda Da Vincija.

Performans u kojem su učestvovale članice grupe Drag Race France, transrodni model i goli pjevač u ulozi starogrčkog boga vina Dioniza, sličio je biblijskoj sceni Isusa Krista i njegovih apostola koji dijele posljednju večeru prije raspeća.

Uprizorenje Da Vincijeve slike izazvalo je zgražanje katolika i ostalih kršćana, posebno u SAD-u, no organizatori tvrde da im nije bila namjera iskazati nepoštovanje prema vjernicima.

Momci sa stranice BH Meteo otkrili zanimljiv podatak: 'U ovom bh. gradu 12 dana u julu preko 40°C'

"Jasno je da nije bilo nikakve namjere pokazati nepoštovanje prema bilo kojoj vjerskoj grupi. Svečanost otvorenja je bila zamišljena kao slavlje tolerancije u zajednici. Vjerujemo da smo tu ambiciju ostvarili. Ako su se neki ljudi uvrijedili, jako nam je žao", rekla je Anne Descamps, glasnogovornica Olimpijskih igara.

Francuska, iako ponosna na svoje kulturno naslijeđe, također ima dugu tradiciju sekularizma i antiklerikalizma, a blasfemija ne samo da je legalna već se smatra i jednim od ključnih stupova slobode govora.

Mnogi su dali podršku toj tački na svečanosti otvaranja OI-a jer u njoj vide poruku inkluzivnosti i snošljivosti.

Francuska Katolička crkva je izrazila duboko žaljenje zbog scena koje su "uključivale ismijavanje i sprdnju na račun kršćanstva".

Neki komentatori su ocijenili da je ta kontroverza još jedan primjer kulturnih ratova u 21. stoljeću koje potpiruju društvene mreže i neprekidno bombardovanje vijestima.

Thomas Jolly, umjetnički direktor i mozak raskošne svečanosti otvaranja, rekao je da vjerska subverzija nikada nije bila njegova namjera, nego su "htjeli govoriti o različitosti jer to znači biti zajedno".

"Jednostavno rečeno, htjeli smo uključiti sve", rekao je Jolly novinarima, prenosi Hina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak