Mesud Pezer sutra nastupa u kvalifikacijama za finale: "Želim da poboljšam svoj rezultat"

1
Fena
Mesud Pezer sutra nastupa u kvalifikacijama za finale: "Želim da poboljšam svoj rezultat"

Bosanskohercegovački rekorder u bacanju kugle, Zeničanin Mesud Pezer, sutra će navečer nastupiti u kvalifikacijama za ulazak u finale na 33. olimpijskim igrama u Parizu (Francuska), koje su počele 26. jula te koje završavaju 11. augusta.

Pezeru, koji je na svečanom otvaranju nosio i bh. zastavu, ovo će biti treći nastup na olimpijadama.

Na svom prvom nastupu, u brazilskom Rio de Janeiru 2016. godine, s dužinom 19,55 metara, takmičenje je završio u kvalifikacijama i na 24. mjestu, a 2021. godine u Tokyu prvi je put nastupio i u finalu te s 20.08 metra zauzeo 11. mjesto.

Vlada Federacije BiH traži novo zaduženje do 5.000.000 eura za izgradnju pruge Ilidža-Hrasnica

Osjećam se dobro, zdrav sam i spreman da se borim za finale. Dobro sam radio proteklih sedam dana, od dolaska u Pariz, a jučer sam imao pauzu od treninga. Bodrili smo naše takmičarke Lanu Pudar i Aleksandru Samardžić.

"Danas ću ponovo trenirati, a rekao sam i prilikom polaska da će plasman u finale i ovog puta biti osnovni cilj. Želim da poboljšam i plasman te rezultat iz Tokya" kazao je Feni jedini bh. atletski olimpijac na ovim igrama Mesud Pezer.

Nervni slom Srbijanca nakon ispadanja sa Olimpijade: 'Satanistički smećari, sjeme zatrovalo'

Pezer je prije tri godine u Tokyu, s dužinom 21.33 m, bio drugi u kvalifikacijama te direktno ispunio normu za finale, koja je iznosila 21.20 metara. Međutim, ovog je puta norma za finale očekivano ponovo podignuta te iznosi 21.35 metara.

To je dužina koju je u svojoj karijeri ostvario ukupno četiri puta, od čega tri puta na otvorenom i jednom u dvorani, ali ohrabruje saznanje da je svoj drugi najduži hitac21.42 metra, bacio 13. februara ove godine na mitingu u Beogradu te ponovo oborio vlastiti bh. državni rekord u dvorani.

Drugi ovosezonski te sedmi najduži hitac u karijeri, 21.22 metra, s kojim je nakon skoro šest godina popravio do tada vlastiti i bh. dvoranski rekord sa Svjetskog dvoranskog prvenstva u Birminghamu, gdje je s 21.15 metra bio peti, također je ostvario u Beogradu, 17. januara.

Pariz 2024: O fotografiji turskog olimpijca 'bruji' internet - 'ime mu je Dikec. Yusuf Dikec'

"Znamo da je konkurencija nikada jača, odnosno da su svi najbolji tu. U kvalifikacijama će nastupiti 31 takmičar, a glavni favoriti, po meni, su Amerikanci Ryan Crouser, Joe Kovacs i Payton Otterdhal; Tom Walsh sa Novog Zelanda, evropski prvak Leonardo Fabbri iz Italije…

"Svi oni, ali možda i još neki, mogu iskoristiti eventulni kiks glavnog favorita Crousera i osvojiti i zlato" ističe Pezer.

Pezerov lični rekord, sa mitinga u švedskom gradu Vaxjo, od 13. augusta 2019. godine, iznosi 21.48 metara. Pezer je tokom ove sezone na otvorenom najduže bacao 21.04 metra, što je dužina s kojom je pobijedio na ovogodišnjem Međunarodnom mitingu u Zenici.

Scena koja je zbunila Srbiju: "Tetkino dijete se nije danas uspjelo plasirati u finale OI"

U svojoj bogatoj karijeri, s bh. rekordom za juniore - 20.44 metra, u italijanskom Rietiju je 18. jula 2013. godine postao evropski juniorski prvak, a peto mjesto iz Birminghama za sada je najbolji plasman u konkurenciji seniora na velikim takmičenjima.

Sutrašnje kvalifikacije u bacanju kugle počinju u 20.10 sati, dok je finale na program 3. augusta, s početkom u 19.35 sati.

Pezer će u kvalifikacijama sutra navečer nastupiti u grupi A i kao drugi, odmah iza Novozelanđanina Jacko Gilla, a među 16 takmičara, koliko će ih nastupiti u grupi A, nalaze se i svjetski rekorder i branioc olimpijskog zlata sa zadnja dva natjecanja Amerikanac Crouser, evropski prvak Fabbri, Hrvat Filip Mihaljević

Armin Sinančević iz Srbije nastupit će u grupi B, u kojoj će biti 15 takmičara, a finale će izboriti svi koji prebace zadanu normu ili 12 najboljih po plasmanu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak