Zmajevi u Zenici ispisuju novu stranicu istorije

Radiosarajevo.ba
Zmajevi u Zenici ispisuju novu stranicu istorije

Foto: fotoservis.info

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras na Bilinom polju u Zenici u 20,45 sati igra najvažniju utakmicu u istoriji bh. nogometa - uzvratni susret baraža protiv selekcije Portugala.

Podsjetimo, Portugalci su ostvarili minimalnu pobjedu u prvom susretu i slavili sa 1:0. Jedini pogodak u tom susretu postigao je Bruno Alves u 32. minuti kada je pobjegao Ibričiću i matirao Hasagića. Naša selekcija je imala tri idealne šanse da postigne pogodak, ali su udarci Ibričića, Džeke i Muslimovića završili u okviru gola.

Hendikep za naš nacionalni tim je neigranje Muratovića i Rahimića zbog žutih kartona, a najveći problem selektoru Miroslavu Blaževiću predstavljala je zadnja linija u kojoj neće biti kapitena Spahića, također zbog kartona. Na povrede su se žalili i veznjaci Štilić, Zec i Vladavić koji uopšte nisu otputovali u Lisabon kada se igrala prva utakmica, a koji bi mogli pomoći Ćiri u ovom susretu.

Kapitensku traku trebao je nositi Misimović, ali je on zadobio povredu na treningu i postoje minimalne šanse da nastupi u ovom susretu. Njega bi na terenu trebao zamijeniti Haris Medunjanin kojem bi to bio prvi nastup u dresu našeg nacionalnog tima.

Portugalci skuplji, ali ne i nepobjedivi

Selektor Blažević je na konferenciji za novinare održanoj u utorak izdiktirao sastav koji će istrčati na Bilino polje, a to su: Hasagić, Nadarević, Jahić, Pandža, Ibričić, Salihović, Pjanić, Bajramović i Misimović (Medunjanin), Ibišević i Džeko.

Portugalci su mnogo skuplji tim od Zmajeva, ali nisu ekipa koja se ne može pobjediti. To se moglo vidjeti i u prvoj utakmici kada su se tresle stative i prečke Eduardovog gola. Ipak, našim igračima je nedostajalo sreće.

Svi u bh. taboru, ali i državi svjesni su važnosti ove utakmice. Bosna i Hercegovina je dva puta bila na korak do plasmana do odlaska na neko veliko nogometno takmičenje. Prvi put to je bilo u kvalifikacijama za Svjetsko nogometno prvenstvo 2004. godine u Japanu i Južnoj Koreji. Tada smo u posljednjoj utakmici kvalifikacija, na svom terenu odigrali 1:1 sa Danskom, a našim reprezentativcima bila je potrebna pobjeda. Zmajevi su imali priliku kvalifikovati se i na sljedeće nogometno prvenstvo koje se održavalo u Njemačkoj 2006. godine, ali su u Beogradu u posljednjoj utakmici kvalifikacija poraženi od Srbije sa 1:0, a opet nam je bila potrebna pobjeda.

Istorijska prilika

Za kvalifikacije u Južnoj Africi Zmajevi su prvi put uspjeli izboriti baraž, te tako preko dodatnih kvalifikacija otići na Mundijal. u Prvoj utakmici smo poraženi, pa će nam, opet, odgovarati samo pobjeda.

Nadamo se da će ovaj, treći put, biti sretan za Zmajeve i da će se himna Bosne i Hercegovine napokon svirati na jednom svjetskom nogometnom prvenstvu.

samir, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak