Željo slavi veliki rođendan: 100 godina ponosa, slave i uspjeha

0
Radiosarajevo.ba
Željo slavi veliki rođendan: 100 godina ponosa, slave i uspjeha

Na današnji dan prije 100 godina osnovan je jedan od ponosa grada Sarajeva, ali i čitave Bosne i Hercegovine. Tog 17. septembra 1921. godine svoju prvu utakmicu odigrali su sarajevski Plavi, a protivnik Željezničara bio je SAŠK.

Iako klub još uvijek nije bio zvanično osnovan, utakmica sa SAŠK-om ostat će upisana kao prva koju je odigrala ekipa sa Grbavice. Utakmica je odigrana na stadionu SAŠK-a u Kovačićima, a Željezničar je igrao u bijelim majicama kupljenim u Zagrebu na kojima je izvezen točak lokomotive sa željezničkim krilima, što je bio i prvi grb Plavih s Grbavice.

Tada najjači bh. klub - SAŠK slavio je s 5:1, a prvi pogodak u dresu Željezničara postigao je Dimitrije Dimitrijević. Plavi su nastupili u sastavu: Stefan Cicvol, Milan Tomić, Vilim Novak, Rudolf Kefer, Milovan Adamović, Stjepan Katalinić, Ludvig Leple, Dragutin Siber, Dimitrije Dimitrijević, Ivan Krajnc i Franjo Cvelfer, dok su u drugom dijelu utakmice priliku još dobili Ivan Dunkl i Milutin Egić.

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak