Više od sedam hiljada komentara: David Alaba na meti rasista na socijalnim mrežama

0
Radiosarajevo.ba
Više od sedam hiljada komentara: David Alaba na meti rasista na socijalnim mrežama

Štoper Real Madrida i austrijske reprezentacije David Alaba je na meti rasističkih komentara zbog svoje odluke da glasa za Lionela Messija za najboljeg igrača u izboru FIFA-e. 

Lionel Messi je legenda Barcelone i sinoć je osvojio The Best, nagradu koju FIFA dijeli svake godine za najboljeg igrača na svijetu. Kao kapiten Austrije, David Alaba je imao priliku da glasa i glasao je za Argentinca. 

To nije najbolje sjelo nekim navijačima Real Madrida, s obzirom na to za koji klub je nastupao Messi prije PSG-a, gdje se sada nalazi. Njihov odgovor je bio veliki broj rasističkih komentara na njegovoj posljednjoj slici na Instagramu.

Vučić umislio da je "mala Srbija" stvorila problem "najvećim silama"

Više od sedam hiljada komentara rasističkog karaktera je još uvijek vidljivo ispod ove slike. 

Ovo je samo još jedan u nizu rasističkih skandala u španskom fudbalu. Osim Alabe, "na zub" rasista su dolazili i drugi igrači tamne puti. Najveći primjer je Vinicius Jr, brazilski fudbaler i klupski kolega Austrijanca. 

Bura na mrežama zbog božićne čestitke Zlatana Ibrahimovića

Vinicius dobija veliku količinu rasističkih komentara na svakom gostovanju madridskog kluba. U najgore incidente su bili involvirani navijači Atletico Madrida, gradskog rivala Real Madrida. 

Incidenti su uključivali i vješanje lutkice Viniciusa pred El Madrileno, derbi između dva kluba iz glavnog grada Španije. Slična situacija desila se i prethodne sezone, ispred stadiona Wanda Metropolitano, gdje domaće utakmice igra Atletico Madrid. 

Navijači Real Madrida su uvijek stajali iza Viniciusa i pružili mu svu podršku, i zato čudi ovakav tip komentara ispod slike Davida Alabe.

Iako ovi komentari predstavljaju mišljenje manjine navijača Real Madrida, opet treba uzeti u obzir da je rasizam veliki problem u španskom fudbalu

Navijači najtrofejnijeg kluba u svijetu će imati priliku već u četvrtak, 2. marta, da pokažu podršku svom štoperu. Tada se igra polufinale Kupa Kralja, a rival je Barcelona.

Alaba najvjerovatnije neće igrati meč zbog povrede, ali i da ne zaigra, navijači kraljevskog kluba bi morali pružiti svu moguću podršku Austrijancu, kao što to rade za Viniciusa, piše Give Me Sport

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak