Vico Zeljković najavio reforme u fudbalu: Sljedeći korak formiranje jedinstvene druge lige

0
Radiosarajevo.ba
Vico Zeljković najavio reforme u fudbalu: Sljedeći korak formiranje jedinstvene druge lige

Predsjednik Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, Vico Zeljković, putem društvenih mreža objavio je važne informacije o nadolazećim promjenama u bh. fudbalu.

Prema njegovim riječima, odluke koje će biti implementirane od naredne sezone značajno će unaprijediti kvalitet fudbalskih takmičenja u zemlji.

"Već dugo se razmišljalo i diskutovalo o smanjenju broja ekipa u najkvalitetnijem fudbalskom takmičenju u BiH. Kao rijetko kada, postojao je jedinstven stav da bi takva odluka bila pun pogodak u korist podizanja kvaliteta lige i fudbala u BiH. Od naredne sezone WWin liga će brojati 10 ekipa, a na inicijativu i insistiranje "krovnog saveza" Prve lige RS i Federacije BiH smanjene su na 14 klubova, što će dodatno podići kvalitet i omogućiti veći broj kvalitetnih utakmica. Sljedeći korak u ovom pravcu biće formiranje jedinstvene druge lige i to je nešto o čemu ćemo u narednom periodu intenzivnije razgovarati i elaborirati.

Veliki požar izbio u Tučepima, brojni vatrogasci bore se s vatrenom stihijom

Osim seniorskog fudbala, postoji opredjeljenje da se kroz reorganizaciju omladinskih takmičenja pokuša podići kvalitet rada i takmičenja u mlađim kategorijama. Razgovarat ćemo o uvođenju i modelima takmičenja na nivou BiH za dječake do 13 godina, kao i U-21 lige, te dodatnoj reorganizaciji liga na nižim nivoima, a sve sa ciljem da se djeci obezbijedi veći broj kvalitetnih utakmica i omogući lakša tranzicija između starosnih kategorija.

Ne smijemo zaboraviti ni ženski fudbal, gdje je posljednjih godina ostvaren značajan pomak, te su transferi u najveće evropske klubove postali realnost. Baza svega toga je kvalitetan rad i posvećenost u mlađim kategorijama, te ćemo razmotriti mogućnost "otvaranja" Premijer U-17 lige, gdje bi učešće mogle uzeti i ekipe koje ne igraju Premijer ligu za seniorke", napisao je Zeljković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak