Večeras na Grbavici počinje memorijalni turnir 'Dževad Begić Đilda'

0
Radiosarajevo.ba
Večeras na Grbavici počinje memorijalni turnir 'Dževad Begić Đilda'

U subotu, 20. jula, i nedjelju, 21. jula, na Grbavici će biti održan memorijalni turnir u malom fudbalu kojeg organizuje navijačka grupa FK Željezničar, The Maniacs.

Riječ je o memorijalnom turniru koji nosi ime Dževada Begića Đilde. Đilda je bio jedan od osnivača navijačke grupe The Maniacs i njen vođa do početka opsade Sarajeva i agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu 1992. godine.

Đilda se među prvima uključio u odbranu glavnog grada i domovine, te se odmah istakao svojom hrabrošću, požrtvovanošću i predanošću. Upravo je na taj način, pomažući ranjenoj ženi na Pofalićima 11. jula 1992. godine, zauvijek napustio ovaj svijet. Đilda je pogođen snajperom s Grbavice, i to baš one za koju je živio.

Ovo je sedam stvari koje nikako ne smijete raditi kada grmi i sijeva

O Đildi su napisane knjige i pjesme, snimljeni filmovi, a anegdote vezane za njegov život se ne prepričavaju samo među navijačima Željezničara već i među svim građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Naravno, posebno mjesto zauzima na južnoj tribini Stadiona 'Grbavica', gdje Manijaci redovno pokazuju da Đilda nije zaboravljen, da je i dalje uzor i primjer, te da je, kako vole istaknuti, bio njihov prvi i posljednji vođa u punom smislu te riječi.

Jedan od načina na kojeg se Manijaci prisjećaju Đilde jeste i memorijalni turnir u malom fudbalu kojeg organizuju svake godine na pomoćnom terenu 'Grbavice'. Riječ je o terenu s plastičnom podlogom pored Dvorane 'Goran Čengić'.

Nakon što su okončane prijave ekipa, kojih ove godine ima 21, održan je i žrijeb. Ekipe su raspoređene u četiri grupe sa po pet ekipa, izuzev posljednje grupe D u kojoj se nalazi šest ekipa.

Iz navijačke grupe The Maniacs su najavili i da će na turniru biti štand The Maniacs Shopa na kojem će svi prisutni moći sebi kupiti plavo-bijele artikle, kao i štand s pićima po promotivnim cijenama, od kojeg će se finansirati organizacija samog turnira.

Iz redova Manijaka ističu kako je, uprkos kompetetivnosti i zahtjevnim vremenskim uslovima za igranje fudbala, primarni cilj druženje i zbližavanje između svih navijača Fudbalskog kluba Željezničar, te su ih pozvali da, učestvovali na turniru ili ne, svojim prisustvom uveličaju ovaj događaj koji nosi ime istinske legende 'Plavih', grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak