UEFA zadala glavobolju Zmajevima. Ovo nismo očekivali

4
Radiosarajevo.ba
UEFA zadala glavobolju Zmajevima. Ovo nismo očekivali

Čelnici krovne kuće evropskog fudbala planirali su da na Euru 2028. godine igraju 32 reprezentacije.

Ipak, od toga neće biti ništa.

Prema pisanju britanskog Daily Maila od te ideje u UEFA-i su odustali zbog TV prava i činjenice da bi se tako izgubilo mnogo na samoj zanimljivosti takmičenja.

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Kakav potez pred večerašnju utakmicu: Besplatan parking za sve Crnogorce

Da je prijedlog sproveden na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta učestvovalo bi 32 od 55 zemalja, a to bi dodatno uticalo i na same kvalifikacije.

Tada bi doslovno više od pola Europe učestvovalo na prvenstvu.

Do odluke se došlo nakon niza pregovora, a nakon iznešenih činjenica odustalo se od realizacije ideje. Podsjećamo, na Euru 2020. je već učestvovalo 24 tima, u odnosu na ranijih 16.

UEFA je pričala sa broadcasterima širom Evrope i svi su im rekli da bi kvalifikacije izgubile smisao. Ako 32 tima ide dalje, onda bi praktično svaka grupa bila riješena, ne bi bilo toliko uzbudljivih mečeva. UEFA je predložila i ideju eliminacionih mečeva, ali ni to nije naišlo na odobrenje. Konačna odluka biće donijeta na Izvršnom odboru UEFA-e u novembru”, navodi se u tekstu Daily Maila.

Tako će i naša reprezentacija ostati bez nešto lakšeg puta do historijskog plasmana na Evropsko prvenstvo. Glavni kandidat za organizaciju Eura 2028. godine je Velika Britanija, a finale bi se trebalo igrati na kultnom Wembleyju.

Zmajevi su vijest dobili noć prije utakmice sa Crnom Gorom. Naši igrači imaju ipak lijepu priliku da pobjedom osiguraju prvo mjesto u grupi i povrartak u Diviziju A u ligi nacija.

Osim pobjede i plasmana u Diviziju A, Zmajevi bi osigurali baraž za Europsko prvenstvo, te bili u drugom bubnju u žrijebanju grupa koje je zakazano za 9. oktobar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak