Ovo su pravila žrijeba za Euro 2024: Zmajevi u odličnoj poziciji!

2
Radiosarajevo.ba
Ovo su pravila žrijeba za Euro 2024: Zmajevi u odličnoj poziciji!
Foto: NFSBiH / Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine

Na sjednici Izvršnog odbora UEFA-e donijeta je odluka o žrijebu za Euro 2024. godine.

Tako je odlučeno da u žrijebu neće učestvovati domaćin turnira Njemačka, a iz žrijeba je izbačena i Rusija zbog agresije na Ukrajinu.

Ono što je za reprezentaciju Bosne i Hercegovine izuzetno važno jeste činjenica da će se jakosne skupine pred žrijeb određivati po plasmanu u Ligi nacija. To znači da će Zmajevi, vrlo vjerovatno, biti u drugoj jakosnoj skupini.

Preminuo novinar Bojan Tončić

Preminuo novinar Bojan Tončić

Trenutno i pripadamo "drugom šeširu", ali finalni presjek stanja bit će napravljen nakoin posljednja dva kola u Ligi nacija. Zmajevi igraju protiv Crne Gore i Rumunije i ako zadrže prvo mjesto u grupi, sigurno će biti u drugom šeširu pred žrijeb.

To znači da ćemo u grupi za Euro dobiti daleko lakše rivale nego da smo recimo u trećem šeširu. Primjera radiu, u drugom šeširu su trenutno velesile poput Engleske ili Francuske i, kako sada stvari stoje, Zmajevi neće moći igrati protiv tih selekcija u kvalifikacijama.

Vico Zeljković posjetio trening Zmajeva: "Igrači moraju znati jednu stvar"

Vico Zeljković posjetio trening Zmajeva: "Igrači moraju znati jednu stvar"

Postoji opcija i da Zmajevi ostanu u drugom jakosnom šeširu čak i ako budu drugi u Ligi nacija, ali nadamo se da u te kalkulacije nećemo morati ulaziti.

Osim povoljnijeg žrijeba u kvalifikacijama, Zmajevi će, u slučaju prvog mjesta u Ligi nacija, osigurati i baraž za odlazak na EP, u slučaju da se ne plasiraju kroz grupnu fazu.

Na Euro, osim domaćina, ide 10 najboljih prvoplasiranih, 10 drugoplasiranih i tri reprezentacije iz dodatnog baraža.

Žrijeb će biti održan 9. oktobra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije