Tri Bosanca u idealnoj postavi HNL-a

Radiosarajevo.ba
Tri Bosanca u idealnoj postavi HNL-a

Među jedanaest igrača idealnog sastava jesenskog dijela Hrvatske nogometne lige (HNL) nalaze se tri igrača iz Bosne i Hercegovine.

Liga u susjednoj nam državi doživjela je velike promjene - povečao se broj timova sa 12 na 16, pa je i samim tim konkurencija za najbolji sastav HNL-a postala veća.

Bosnu i Hercegovinu predstavljaju Senijad Ibričić, Ermin Zec i Mehmed Alispahić.

Bosanski su nogometaši u modi i mnogi u njima vide priliku za jeftinu kupovinu kvalitetne robe. Blackburn, Koeln, Wolfsburg, Celtic samo su neki od velikih europskih klubova koje su mediji proglašavali Ibričićevim budućim odredištem. Ljubimac splitske publike, ipak, insistira na ostanku, barem do prvog osvojenog naslova. Hajduk finansijski i dalje ne stoji dobro i novac od transfera olakšao bi im muke. Prihvate li koju "nemoralnu" ponudu, Ibričić sigurno odlazi. Misimovićevo mjesto u Wolfsburgu za njega je veliki izazov i velika želja.

Ermin Zec, golgeter Šibenika, na sličan je način privukao pažnju stranih klubova kao i njegov sunarodnjak iz Hajduka. Iako na kraju nije upisao nastup u službenoj utakmici reprezentacije BiH, Zec je pozornost privukao svojim nastupima za klub sa Šubićevca s kojim je stigao do drugog mjesta na tabeli. Njegovih 8 pogodaka i 4 asistencije zaintrigirale su klubove poput Werdera, Stuttgarta, Schalkea i PSG-a. Šibenik nije bogat klub i Zeca će sigurno prodati ispod cijene, a to će se posebno svidjeti klubovima koji će na njemu kasnije zaraditi mnogo više. Već se dugo kao najveći kandidati spominju Dinamo i Hajduk. Šibenski as prerastao je hrvatsku ligu i želi otići kako bi se nastavio razvijati.

Za najboljeg golmana HNL-a izabran je uvar mreže vinkovačke Cibalije Marijan Antolović, koji je u 17 utakmica primio samo osam golova.

Odbranu sačinjavaju Mario Lučić, branič Cibalije i mladi stoper Dinama Dejan Lovren, članovi dvije ekipe koje su primile najmanje golova u prvih 17 utakmica. Odbrambeni trojac upotpunjava ponajbolji mladi igrač Hrvatske, Domagoj Vida, koji je sjajnim igrama bio uzdanica četvrtoplasirane ekipe prvenstva.

Desnu stranu veznog reda okupira Čileanac Pedro Morales, zasigurno najbolji igrač u jesenjem dijelu HNL-a sa 13 pogodaka i čak osam asistencija, dok lijevu stranu okupira veznjak Cibalije Tomislav Pavličić, stožerni igrač drugoplasirane ekipe prvenstva. U središnjem dijelu veznog reda nalazi se igrač iz BiH Mehmed Alispahić, koji je uz Zeca najzaslužnijeg za sjajni plasman Šibenika. U vezi se nalaze još te Milana Badelja, strijelca sedam golova u HNL-u.

Na koncu na polušpicu stavili smo Senijada Ibričića, najsvjetlije tačke Hajduka ove jeseni.

Vezano: Ibričić najbolji Hajdukov igrač jeseni

U napadu dvojica igrača odskaču od drugih, a to su, unatoč slabijem nastavku, Mario Mandžukić te sjajni bih napadač Ermin Zec, strijelac osam prvenstvenih golova. Treba također barem pohvaliti i Davora Vugrineca, koji je i ovu sezonu izvrsno otvorio, a zabio je čak 11 golova.

U jeku euforije oko reprezentacije BiH, Senijad Ibričić i Ermin Zec postali su glavni razlog što predstavnici klubova Liga petice pohode utakmice HNL-a. Ibričić je ove sezone najbolji pojedinac u timu posrnulog Hajduka i glavni razlog što splitski klub ipak nije u donjem dijelu ljestvice. U 16 utakmica postigao je 7 golova uz 2 asistencije.

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak