Svi su ludi za Zmajevima

Radiosarajevo.ba
Svi su ludi za Zmajevima

Nakon što su reprezentativci Bosne i Hercegovine ostvarili rezultat koji im pruža šanse da odu na Svjetsko nogometno prvenstvo, širom evrope je zavladalo veliko interesovanje za našu reprezentaciju.

Za utakmicu je akreditovano ukupno 183 predstavnika medija, od čega 32 iz Portugala. Među inostranim medijskim kućama koje će imati svoje izvještače u Zenici su i japanski listovi milionskih tiraža, britanski Telegraph, španski AS, francuski L'Equipe, te italijanski La Republica i La Gazzzetta dello sport, kao i mnogobrojni mediji iz Hrvatske, Srbije i ostalih zemalja regiona.

Televizijski signal sa Bilinog polja večeras će preuzeti čak 27 kuća, od kojih će neke emitirati snimak meča. Portugalci će meč moći pratiti na TVi Portugal i RTP Madeira, a direktan prenos imat će Al Jazeera Sport 2, SportItalia, HTV 2, francuski OrangeSport, njemački SportDigital.tv, Iran TV 3...

Ipak u praćenju dešavanja u našem nacionalnom timu prednjače zapadne komšije. Što se tiće web portala index.hr pruža najviše informacija o Zmajevima, a pored toga su, po drugi put, svoju stranicu prilagodili našoj reprezentaciji. Naime indexovci su u pozadinu stranice stavili ljiljane (isto su uradili i u subotu za vrijeme prve utakmice), ali ovaj put su dodali riječ "možemo" ispod svakog ljiljana. Velika podrška komšija mnogo znaći i igračima, ali i selektoru Blaževiću koji je sa reprezentacijom Hrvatske 1998. godine osvojio treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj.

Vezano: Hrvatski mediji: Velika podrška Zmajevima

Hrvatski stručnjaci navijaju za BiH: Šanse su 50 - 50

Nogometna reprezentacija Hrvatske nije se plasirala na Svjetsko nogometeno prvenstvo, ali zato stručnjaci iz Hrvatske navijaju za svoje komšije.

"Pratit ću današnje uzvrate i navijat ću za Sloveniju i BiH. Moje su simpatije na strani naših susjeda. Zanimaju me te utakmice i iz stručnog aspekta, a i iz navijačke perspektive", rekao je za Index.hr Branko Ivanković i dodao: "I Rusija i Portugal ne spadaju u sam vrh euro reprezentacija. One jesu kvalitetne, ali nisu sami vrh. I Slovenci i Bosanci imaju realne šanse nešto napraviti. U prvim su utakmicama postigli dobre rezultate. Slovenci imaju gol u gostima, a igrom i željom su pokazali da mogu biti vrlo neugodni Rusima."

Ćiro bi, objašnjava bivši trener Dinama, mogao imati problema u fazi odbrane, ali napad je velika snaga Zmajeva.

"BiH imaju neke slabosti u obrani, ali prema naprijed imaju igrače koji čine razliku. Opasni su kao vragovi u svakom trenutku. Obje utakmice su najblaže rečeno 50 - 50", kaže Ivanković.

Slično razmišlja i pomoćni trener Hrvatske Nikola Jurčević. Odmah nam je na početku razgovora rekao kako će navijati za BiH i Sloveniju.

"Smatram da BiH ima nešto veće šanse od Slovenije iako vjerujem da su Portugalci i u tom susretu favoriti. Slovenci su momčad gostujućeg terena. Oni igraju na kontre i polukontre i teže pobjeđuju kada nekog trebaju napasti. Rusi su jaka momčad pa samim time i šanse Slovenije nisu tolike."

Najveća prednost na strani BiH, trebala bi biti sjajna atmosfera na Bilinom polju.

"BiH ima jednu ludu atmosferu, odlične navijače i igrački naboj. Prema naprijed su sjajna momčad iako je realna situacija ta da je Portugal bolja momčad. U svakom slučaju, čekaju nas zanimljivi i neizvjesni ogledi.", zaključio je Jurčević.

Tomislav Ivić, jedan od najiskusnijih trenera na području bivše Jugoslavije, koji je između ostalog vodio dva najjača Portugalska tima Porto i Benficu.

"Reprezentacija BiH trebala bi se slično postaviti kao u Lisabonu, s tim da se mora pojačati ta desna strana. Mislim da Ibričić više pripada veznom redu, nego na boku gdje bi poželjno bilo da igraju igrači sa boljim centaršutom. U revanšu morate biti jako lukavi, rezultat je nezgodan i Portugalcima niti u jednom trenutku ne smijete ostaviti otvoren prostor, kao što je to bio slučaj protiv Španije. Tu treba biti maksimalno čvrst ali i oprezan. Reprezentacija BiH mora svoju priliku tražiti po desnoj strani, kako bi na suptronoj strani ostao usamljen Džeko, koji je klasan igrač, realizator sjajne konstitucije i on treba biti taj kojem mora ići za završna lopta'', rekao je za sportsport.ba Tomislav Ivić.

"BiH bi morala stvarati pritisak po bokovima, jer su tu ranjivi, nikako kroz sredinu. Reprezentacija BiH može otići u Južnu Afriku i to ovoj selekciji ja želim od sveg srca jer znam šta bi to značilo za vašu zemlju i vaše navijaće'' naglasio je Ivić na kraju razgovora.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak