Sudbina Zdravka Mamića na kocki. Evo kada Europski sud donosi presudu

2
Radiosarajevo.ba

Portal Danas.hr saznaje da će Zdravko Mamić uskoro doznati svoju konačnu sudbinu.

Europski sud za ljudska prava 29. augusta objavit će presudu u njegovom slučaju, on ju već dugo očekuje i odnosi se na Mamićev postupak koji je pokrenuo na sudu u Strasbourgu protiv Hrvatske.

Postupak je podnesen na temelju tužbi koje su podnijeli Zdravko i Zoran Mamić te poreznik Milan Pernar. Sud može državu proglasiti krivom u odnosu na Zdravka Mamića, no zanimljivo je što je sud uopće ušao u proces što znači da su smatrali da ima dovoljno elemenata i osnove za to.

Konaković: Sarajevo ruši sve turističke rekorde. Sjećate li se koalicije Petak 13 i kupovine kioska?

Inače, sve se odnosi na suđenje Mamiću u osječkom procesu zbog izvlačenje 116 miliona nekadašnjih kuna (oko 30 miliona KM) iz Dinama. Zdravko Mamić osuđen je na 6,5 godina zatvora, Zoran Mamić na 4 godine i dva mjeseca, a Pernar na tri godine i dva mjeseca zatvora.

Damiru Vrbanoviću koji je također bio kažnjen, pravomoćnu presudu od tri godine zatvora ukinuo je Ustavni sud Republike Hrvatske jer su smatrali da suđenje nije bilo pravedno jer je Mamić podmitio suce. Taj isti argument Mamiću i Pernaru nije prošao pa su se tužili Europskom sudu za ljudska prava.

Inače, riječ je o podmićivanju suca kada je Mamić dao sat predsjedniku sudskog vijeća Županijskog suda u Osijeku Darku Krušlinu. Ovaj je sat ubrzo vratio.

Europski sud za ljudska prava razmatrao je li sve to utjecalo na nepristranost tog suca i njegovu pravednost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak