Stadioni SP-a u Južnoj Africi (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Stadioni SP-a u Južnoj Africi (VIDEO)

Danas će biti poznat raspored reprezentacija po grupama, odnosno tačan raspored svih utakmica, uključujući i finale 11. jula 2010. godine. Tom prilikom predstavljamo vam stadione na kojmia će se igrati se prvenstvo održavati.

Utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva u Južnoj Africi će se igrati na deset stadiona.

http://www.youtube.com/watch?v=DZph1euzMJo


Green point stadion

Novoizgrađeni Green Point stadion jedan je od vizualno najizazovnijih stadiona SP 2010. godine u Južnoj Africi. Smješten je na jednom od najtraženijih zemljišta u području Cape Towna, samo stotinjak metara od mora s jedne strane i nekoliko stotina metara od velikih planinskih masiva s druge.

Lokacija stadiona upravo je idealna i što se tiče prijevoza, jer se ovaj nalazi samo nekoliko minuta hoda od glavne gradske prometne mreže. Kapacitet stadiona iznosi 70 hiljada gledatelja, a izgradnja bi trebala biti finalizirana tokom ovoga mjeseca. Dodajmo kako je na ovom stadionu previđeno jedno od polufinala takmičenja.

Nelson Mandela Bay stadion

Smješten je na obalama jezera North End u Port Elizabethu i prvi je stadion namijenjen nogometu u cijelom okolnom području. Ima vrlo zanimljivo konstruirani krov i zapanjujući pogled na jezero North End.

Kapacitet stadiona iznosi 48 hiljada gledatelja, a dovršen je tek prije godinu dana. Na "Nelsonu Mandeli" bit će odigrana utakmica za treće mjesto te jedna četvrtfinalna utakmica.

Moses Mabhida stadion

Novoizgrađeni "Moses Mabhida" stadion u Durbanu sjajna je arhitektonska inovacija, a svoju inspiraciju za dizajn vuče iz zastave Južne Afrike. Željezni luk koji prolazi preko stadiona na jednoj strani je rascijepljen u dva, dok se na drugoj strani spaja, simbolizirajući jedinstvo nekada razjedinjene nacije.

Stadion, koji već sada spasa u najveće svjetske klase, ima kapacitet 70 hiljada gledatelja, a dizajniran je kao višenamjenski pa tako ima amfiteatar sa žičarom koja vodi do platforme sa koje se pruža spektakularan pogled na okolni krajolik. Na ovom stadionu igrat će se jedna polufinalna utakmica.

Free State stadion

Free State stadion, koji se nalazi u gradu Bloemfontein, dom je najvatrenijih navijača u cijeloj Južnoafričkoj republici. Navijači su to nogometnog kluba Bloemfontein Celtic, koji sebe nazivaju "Siwelele" ili "Sotho team".

Sam stadion izgrađen je davne 1953. godine, a prošle godina završena je njegova obnova, dok je na Kupu Konfederacija bilo njegovo svečano krštenje. Nekada je Free State stadion imao kapacitet 38 hiljada gledatelja, a sada je on povećan na 45 hiljada.

Soccer city stadion

Soccer city stadion u Johannesburgu najveći je stadion u Južnoj Africi i svojim izgledom izaziva divljenje i strahopoštovanje. Mjesto je to prvog masovnog mitinga nakon puštanja Nelsona Mandele iz zatvora 1990. godine. Stadion je naširoko cijenjen kao srce nogometa u Južnoj Africi, jer je ugostio brojne važne utakmice kroz istoriju.

Izgrađen je 1987. godine kada je imao kapacitet 80 hiljada gledatelja, a ove godine finalizirana je njegova obnova u koju je uloženo mnogo novaca. Na koncu povećan je i kapacitet pa tako sad utakmicama može prisustvovati 95 hiljada gledatelja. Inače, stadion je dizajniran po uzoru na afrički lonac, poznat kao "calabash", a posebno je upečatljiv noću. Dodajmo kako će se na ovom stadionu igrati utakmica otvaranja SP-a i finale.

Ellis Park stadion

Ellis Park stadion nalazi se u središtu Johannesburgu te je ugostio mnoge sportske događaje, uključujući epsko finale Kup konfederacija između Brazila i SAD-a. Sagrađen je 1928. godine kao ragbi stadion, nakon čega je bio srušen i obnovljen 1982. godine, opet isključivo namijenjen za ragbi.

Ove godine završena je još jedna njegova potpuna obnova te sada ima kapacitet 62 hiljade navijača. Dodajmo kako je Ellis Park stadion dom nogometnog kluba Orlando Pirates, najpopularnije kluba Južnoafričke republike.

Royal Bafokeng stadion

Stadion Royal Bakofeng, koji se nalazi u gradu Rustenburgu na sjeveru Južnoafričke republike, ime je dobio po ljudima koje žive na tom prostoru. Interesantno je kako je 199. godine Bakofeng dobio pravnu bitku s državom po kojoj mu pripada 20 posto sve platine koja se izvadi u rudnicima na njihovom istorijskom boravištu.

Stadion je izgrađen 1999. godine, a nekoliko puta u proteklih desetak godina ugostio je reprezentaciju Južne Afrike. Posebice se pamti pobjeda nad Burkinom Faso (2:1) 2001. godine u kvalifikacijama za SP u Japanu i Koreji. Nedavno je počela njegova obnova, pa njena finalizacija očekuje se početkom 2010. godine. Kapacitet ovog stadiona jest 42 hiljade navijača.

Stadion Mbombela

Stadion Mbombela jedan je od novoizgrađenih stadiona za SP 2010. godine. u Južnoafričkoj republici, a ime je dobio po lokalnoj općini. Inače, Mbombela je Siswati, što je jedan od 11 službenih jezika u Južnoj Africi) i doslovno znači "mnogo ljudi zajedno u malom prostoru."

Stadion, kapaciteta 46 hiljada gledatelja, nalazi se u gradu Nelspruit u provinciji Mpumalanga. Dodajmo kako je Mbombela došao kao sjajan poticaj za razvoj nogometa u ovom području koje do sada u istoriji nije dalo nogometne klubove ili igrače u elitnim takmičarskim razredima ove države.

Stadion Loftus Versfeld

Stadion Loftus Versfeld nalazi se gradu Tshwane u Pretoriji i jedan je od najstarijih stadiona u Južnoj Africi. Stadion je bio korišten za velike sportske manifestacije od 1903. godine, a prve konkretne strukture, koje su mogle primiti samo dvije hiljade gledatelja, izgrađen su od strane Gradskog vijeća Pretorije 1923. godine. Od 1948. godine prošao je kroz nekoliko nadogradnja, a bio je korišten i za ragbi i nogometne utakmice.

Posljednja obnova ovog stadiona završena je prošle godine, a sada Loftus Verfeld ima kapacitet 50 hiljada gledatelja. U posljednjih petnaestak godina ugostio je mnoge značajne utakmice, uključujući Svjetski kup u ragbiju 1995. godine i Afrički kup nacija 1996. godine. Dodajmo kako je Loftus Verfeld dom jedne od najbolje ragbijaške momčadi u Južnoj Africi, Blue Bullsa. Stadion također koriste Mamelodi Sundowns i SuperSport United.

Peter Mokaba stadion

Nazvan po jednom od najpoznatijih sinova borbe i emancipacije u Južnoj Africi protiv režima apartheida, stadion Peter Mokaba stadion ima veliko istorijsko značenje u ovoj državi. Stadion je izgrađen u gradu Polokwane u Limpopo provinciji, a Dizajn, koji je uglavnom betonske konstrukcije, inspiriran je lokalnom ikonom Baobab drvom.

Stadion Peter Mokaba još je jedan u nizu novoizgrađenih stadiona, a njegova finalizacija očekuje se početkom 2010. godine. Kapacitet stadiona iznosi 45 hiljada gledatelja uz Royal Bafokeng stadion, najmanje je stadion na predstojećem Svjetskog prvenstva.

Do prve utakmice Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi ostalo je još samo 188 dana...

index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak