SP bez video tehnologije i dodatnih sudija

Radiosarajevo.ba
SP bez video tehnologije i dodatnih sudija

Foto: Getty images

Čelna svjetska nogometna organizacija FIFA odlučila je kako na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi sljedeće godine neće biti dodatnih sudija na terenu (uz glavnog i dva pomoćna), premda ideju nisu u potpunosti odbacili. Taj projekt nastavit će se odvijati u Evropskoj ligi, a o njegovom uvođenju i na najveće svjetske i evropske smotre raspravljat će se nakon prvenstva na jugu Afrike.

Odbačen je, također, i prijedlog o uvođenju video tehnologije, koja bi sudijama pomagala u prosuđivanju dvojbenih situacija. "Mišljenja svih važnih komiteta i legendarnih bivših igrača poput Michela Platinija i Franza Beckenbauera slažu se s našom odlukom. Takvi eksperimenti prvo se moraju isprobati na nekom manje važnom takmičenju, a tek zatim, ako se pokažu korisnima, uvesti na svjetsku smotru."

Odluka, pak, nije donesena o problematici igranja rukom francuskog napadača Thierryja Henryja u odlučujućem kvalifikacijskom ogledu protiv Irske. Disciplinska komisija posebno će se pozabaviti tom temom, a lako je moguće kako će Henry dobiti zabranu odigravanja jedne utakmice, što bi se primijenilo na prvi susret po skupinama SP-a.

Vezano: Henry pred disciplinskom komisijom

U sličnom slučaju na taj je način prošle godine kažnjen napadač Fiorentine Alberto Gilardino, nakon što je dijelom ruke i ramena postigao pogodak u susretu Serie A. Talijanski reprezentativac dobio je dvije utakmice suspenzije.

Crveno svjetlo dobio je i neobični prijedlog Irskog nogometnog saveza da na Svjetsko prvenstvo ipak otputuju i to kao zamjena, 33. reprezentacija.

Vezano: Irci ipak idu na Svjetsko prvenstvo?

sportnet.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak