Rusmir Cviko za Radiosarajevo.ba: 'Ne vidim izlaz u Željinoj trenutnoj situaciji'

2
A. Vatreš

Jedan od bh. fudbalskih trenera koji godinama uspješno radi u inostranstvu je Rusmir Cviko (52).

Nakon Kine (Dalian Transcendence, Meizhou Hakka) i Kuvajta (Al Arabi), bivši asistent reprezentacije BiH skrasio se u Saudijskoj Arabiji, gdje od prošlog ljeta s dosta uspjeha vodi tamošnjeg prvoligaša Al-Orobah.

Porasli apetiti

Uprkos manjoj rezultatskoj krizi u posljednje vrijeme, njegov klub je poslije 16 odigranih utakmica na trećoj poziciji (30 bodova), koja vodi u elitni rang.

Prva dana BiH se na ručku sa Brigitte Macron pojavila u kreaciji bh. modnog brenda Kaftan studio

"Imali smo neku malu serija slabijih rezultata. Bila je neka finansijska kriza unutar kluba i određena potraživanja od strane igrača. Ali to se sve završilo. Ovo je čudo za ovaj klub, jer to nije klub iz vrha saudijskog fudbala. Mi smo napravili ogroman uspjeh što smo imali jednu seriju od osam utakmica bez poraza, te devet pobjeda u prvih deset kola. Evidentno je da ekipa nije naučila na ovaj ritam. Malo nam je sreća okrenula leđa, međutim, i dalje smo zadovoljni. Apetiti su porasli i naša želja je da idemo u Super ligu. Šanse su još uvijek tu, jer smo treći, a prva tri ulaze. Najvažnije je koliko imamo bodova na kraju“, rekao je Cviko za Radiosarajevo.ba.

Dočarao nam je malo saudijski fudbal, koji je u posljednjih godinu dana doživio pravu revoluciju.

"Ovdje je fudbal u ogromnoj ekspanziji. Doživljavam neku drugu situaciju vezano za moj status, jer sam imao priliku da budem u Kini kada je fudbal također bio u velikom usponu, ali to je bilo toliko napuhano da je moralo tako i da ispuše. Ovdje postoji veliki cilj, a to je Svjetsko prvenstvo 2034. godine. Oni ulažu ozbiljne novce u infrastrukturu, dolaze preozbiljni igrači za ovaj nivo. Tereni su fantastični, uslovi odlični. Imaju ogroman novac i mislim da će u skorije vrijeme i UEFA otvoriti vrata za njihove klubove, vezano za Ligu prvaka. Sad je ovdje trebalo da se igra i Superkup Turske, dok se ovog mjeseca igra polufinale i finale Kupa Italije", objasnio je Cviko.

Cviko je u Saudijskoj Arabiji bio i trener mjeseca, a njegovi uspjesi nisu prošli nezapaženo.

"Imamo odlične rezultate iza nas. Već je bilo nekih konkretnih ponuda i od drugih klubova, ali ugovorom smo vezani ovdje. Bilo je bitno na početku doći. Ja sam sebi otvorio vrata s prošlom godinom u Kuvajtu, gdje sam bio vicešampion s Al Arabijem i osvojio Prince Cup. Sada ovdje pravim odlične rezultate i svi pričaju o nekim Bosancima koji rade skupa, što je dobro, ne samo za nas, već i za ostale trenere s naših prostora. Imam čast i zadovoljstvo da sam tu sa svojim stručnim štabom. Svi smo Bosanci i Hercegovci i mislim da smo osvjetlali obraz, te da ljudi malo više znaju i s većim respektom pričaju o nama, barem ovdje u Saudijskoj Arabiji", kazao je Cviko.

Težak period

Kao bivši igrač i član stručnog štaba Željezničara, s kojim je tri puta bio prvak države, Cviko se dotakao i trenutne situacije u svom nekadašnjem klubu, te njegove propale saradnje sa Saudijcima.

"Ja sam to u početku doživljavao malo ozbiljnije. Međutim, kako je vrijeme odmicalo vidio sam da to ne ide baš onako kako je trebalo biti. Sad je daleko odavde pametovati. Činjenica je da je vjerovatno nešto krenulo krivim tokom, nije se posložilo onako kako treba. Teško je kad krenu kola nizbrdo da se to zaustavi. Treba tu puno više rada i odricanja za projekat kao projekat. Ne znam da li je to uopće trebalo Željezničaru, ali ako se već krenulo u to možda je trebalo ići dalje. Malo je nezgodno započeti pa ostaviti sve. Nisam pristalica tih stvari, eksperimentisanja. Uvijek sam bio spreman samo za rad i rezultati rada uvijek dođu na kraju“, objasnio je Cviko.

Pred Željom je vrlo izazovan period i borba za opstanak na proljeće.

"Kod Želje nema male krize, uvijek je neki problem širih razmjera. To se počinje rušiti kao kula od karata. Mislim da nije trebalo uopće do ovog da dođe. Ovo je baš težak period jer ne vidim izlaz, neku mašineriju unutar kluba koja bi mogla tako brzo da to pokrene i preokrene. Izlaz se mora naći, to je činjenica. Da se ne pravim previše pametan, vidimo da je oskudan igrački kadar, da to ne funkcioniše kako je trebalo", rekao je Cviko, koji se ipak nada pronalsku adekvatnog rješenja.

"Pozitivna stvar u Želji je ta publika koja je uvijek najbolja na tim prostorima i koja nosi to sve. Vidim da aktivno učestvuju i u funkcionisanju kluba. To je jako bitan segment, ali mora se tu dosta više truda uložiti. Posložiti igrački kadar, stručni štab, organizovati pripreme, dati prostora treneru koji će biti tu i onda da vidimo šta zajedničkim silama možemo. Sad je cilj u suštini samo opstanak, to obezbijediti i onda krenuti dalje. Iskreno se nadam da Željo neće doći u situaciju da moramo da strepimo za opstanak", dodao je Cviko na kraju razgovora za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak