Rusi bez prava na pogrešku

Radiosarajevo.ba
Rusi bez prava na pogrešku

Foto: Getty images
Nešto malo više od 80 minuta njihovog prvog susreta kvalifikacija Rusi su dominirali terenom i potpuno zasluženo držali 2:0 da bi njihov pad koncentracije u posljednjim minutama Slovenci sjajno iskoristili smanjivši zaostatak na tek jedan gol koji ih još uvijek drži u igri za toliko željeni nastup u Južnoafričkoj Republici.

"Ne treba ići iz jednog ekstrema u drugi. Mi nismo izgubili susret - pobijedili smo i zato ne treba paničariti. Odigrali smo dobru utakmicu, no u posljednjim minutama koncentracija je popustila što su oni ovog puta uspjeli iskoristiti", rekao je Guus Hiddink, ruski selektor.

"Već smo nekoliko puta dokazali da možemo zabiti bez obzira na protivnika i njihovu motivaciju. Ukoliko ovog puta tokom cijelog susreta ostanemo koncentrisani mislim da je put u Južnoafričku Republiku osiguran", zaključio je iskusni Holanđanin.

Slovenci su odlični na domaćem terenu, a u pet susreta samo su Česi odnijeli 1 bod.

"Iako su Rusi apsolutni favoriti mislim da smo tokom ovih kvalifikacija dokazali da se i na nas mora računati", zaključio je Milivoje Novaković, napadač slovenske reprezentacije.

Sve otvoreno u Donjecku

U dvoboju dvije reprezentacije koje njeguju dosta čvrst i discipliniran stil igre, bez nekih velikih atraktivnosti i posebne želje za nadigravanjem, teško da možemo očekivati prekrasnu utakmicu. Ipak, Ukrajina i Grčka moraju igrati na pobjedu što bi moglo susret učiniti zanimljivim...

Ukrajina i Grčka kreću u završni obračun za odlazak na Svjetsko prvenstvo. Nakon zamornih i vrlo loših prvih 90 minuta, u Ukrajini teško da će odigrati tako lošu utakmicu jer je upitno može li ona uopće biti nezanimljivija i lošija. U tih prvih 90 minuta bilo je samo puno pogrešaka, nervoze i borbenosti, a vrlo malo kvalitetne igre i baš ništa konkretnosti.

Oba selektora imaju problema oko sastavljanja prvih 11. Kod Ukrajine je još uvijek vrlo neizvjesno hoće li moći nastupiti Taras Mihalik, a lijevi branič Hrigoriy Yarmaš napustio je reprezentaciju zbog viroze.

Mihayličenko će zaigrati s isturenim Švečenkom kojem će u vrhu napada pomagati Artem Milevskiy. Prema selektorovoj zamisli, dvojica tehnički jakih napadača trebali bi biti dovoljni za probijanje grčkog obrambenog bloka koji će biti čvrst kao i uvijek.

Mihayličenko najviše strahuje od Theofanisa Gekasa koji je u kvalifikacijama bio strijelac čak deset puta, ali najavljuje kako mu neće postaviti striktnog čuvara. "On je strašan napadač, velika opasnost po nas, ali neću gubiti igrača na striktno pokrivanje. Čuvat ćemo ga kao i ostale napadače dosad", kaže Mihayličenko.

Francuzi kod kuće brane prednost iz Irske

U uzvratni dvoboj dodatnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo Francuska ulazi kao favorit nakon što je u Irskoj slavila 1:0. Međutim, Irci se ne predaju i vjeruju kako imaju svojih aduta za napraviti preokret.

U tenzijama nabijenoj utakmici Francuzi su slavili 1:0 pogotkom Nicolasa Anelke i tu prednost pokušat će zadržati u Parizu na Stade de Franceu.

Bez obzira na tu prednost, Francuskoj neće biti lako. Giovanni Trapattoni je iskusan trener koji će znati na koji način se suprotstaviti izuzetno kvalitetnom protivniku, ali ostaje pitanje imaju li i njegovi igrači dovoljno kvalitete za suprotstaviti se ovako jakom protivniku u gostima i napraviti čudo.

Prvi cilj Iraca bit će ne primiti gol i pokušati na drugoj strani postići barem jedan i na taj način poništiti prednost Francuza. Veliku ulogu u tome imat će Richard Dunne koji će imati zadatak zaustaviti Anelku, domaćeg napadača koji je trenutno u najboljoj formi. Zaustavljanje Anelke pokazalo se dosad dobitnom situacijom za francuske protivnike, jer kada god je Anelka zabio, Francuska je pobijedila.

Irci se pouzdaju i u francuskog izbornika Raymonda Domenecha koji, u najmanju ruku, nema podršku šire javnosti i nije jednom bio ključan čovjek u francuskim porazima.

Naprijed će dosta toga ovisiti o Robbieju Keaneu i Kevinu Doyleu koji će morati realizirati i polupriliku ukoliko Irska želi do slavlja.

Domenecha ima problema sa sastavom, pa tako ne može računati na Francka Riberyja, Gaela Clichyja i Jimmyja Brianda koji nisu nastupili niti u prvoj utakmici, a definitivno su otpali i Jeremy Toulalan, Abou Diaby i Eric Abidal.

"U utakmicu ulazimo kao da nemamo 1:0 i kao da se ništa nije dogodilo. Svi moji igrači željno očekuju pobjedu i nema potrebe da ih zamaram velikim riječima, oni će se umarati na terenu", najavio je Domenech. Bez obzira na prvu utakmicu, težak dvoboj očekuje i Thierry Henry. "Dvije godine se mučimo i pokušavamo se kvalifikovati. Očekuje nas velika bitka i moramo ostati fokusirani na konačni cilj, a to je prolaz."

S druge strane Trapattoni smiruje atmosferu uzavrelu događanjima u prvom susretu i izjavama nakon susreta. "Igrači su za vrijeme utakmice pod pritiskom i moguće je da se takvo što dogodi, ali siguran sam kako će svi to zaboraviti i ući hladne glave u utakmicu. Ukoliko uđemo u utakmicu mirni i hladne glave, vjerujem kako možemo iznenaditi", smatra Trapattoni.

sportnet.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak