Prosinečki: Mislim da BiH ima jednu od najboljih europskih reprezentacija

Radiosarajevo.ba
Nakon što mu je Izvršni odbor Nogometnog saveza BiH ukazao povjerenje, novi selektor fudbalske reprezentacije BiH Robert Prosinečki potpisao je ugovor s bh. kućom fudbala.

Prosinečki se obratio i bh. javnosti i na početku rekao kako je počašćen imenovanjem za selektora.

"Posao selektora BiH je veliki zadatak za mene jer svi znamo kakvu ekipu i kakve igrače ima BiH. U posljednja dva dana sam dobio puno poziva i čestitki, nadam se da ćemo svi dobro sarađivati. Dat ću sve od sebe da reprezentacija BiH ode na veliko takmičenje."

Na pitanje da li se čuo s bh. reprezentavcima u protekla dva dana...

"Dobio sam čestitke od bh. reprezentativaca, ne bih sada o imenima. Susreo sam se samo s pozitivnim reakcijama."

O predstojeće dvije prijateljske utakmice...

"Najvjerovarnije će u SAD ići mladi i igrači iz Premijer lige BiH. Veliki europski klubovi vjerovatno neče puštati igrače za utakmice BiH s Meksikom i SAD-om. Moramo brzo objaviti spisak zbog viza. Konsultirat ću se svakako sa selektorom mlade reprezentacije.

O Ibiševiću i Luliću koji su najavili oproštaj od reprezentacije...

"Moj zadatak bit će da pričam s obojicom jer mislim da još mogu dati dosta reprezentaciji BiH. Da li ću ih nagovoriti da se predomisle - to ne znam."

O medijima koji mu nisu bili naklonjeni u trci za mjesto selektora...

"Znam da su mediji bili naklonjeni Amaru Osimu. To je prošlo, a što se tiče budućnosti... imat ću podršku ako budu dobri rezultati. Tako je svugdje. Moj stručni štab i ja vjerujemo da BiH ima kvalitetnu reprezentaciju koja može napraviti dobar rezultat."

O podmlađivanju reprezentacije BiH...

"Naglasak se stalno stavlja na domaću ligu. Bh. reprezentacija U21 ima dobre rezultate, kvalitetne igrače koji će sigurno će dobiti šansu."

O adutima i nedostacima bh. selekcije...

"Pratio sam utakmice reprezentacije BiH dok sam bio u Azerbejdžanu. Naravno da sam primijetio stvari koje treba popraviti i radit ćemo na tome."

O utjecaju žrijeba na plasmanu na Euro 2020…

"Neovisno koju ćemo grupu dobiti, moramo razmišljati o odlasku na Europsko prvenstvo. A žrijeb? Više, manje…"

O igri koju će forsirati BiH pod njegovim kormilom...

"BiH ima takve fudbalere koji daju mogućnost da se igra ofanzivno. Sigurno ćemo se prilagođavati protivniku, ali imamo i svoje adute."

Još jednom o razlogu zbog kojeg se kandidirao za mjesto selektora... 

"Kad su došli razgovarati sa mnom Sead Kajtaz i Zvjezdan Misimović, rekao sam im ono što bi rekli mnogi treneri. BiH ima dobru reprezentaciju, čak mislim da je u samom vrhu europskog fudbala. Nisam uopće razmišljao o finansijskoj strani posla."   

O Blaževiću, Baždareviću, Osimu...

"O Ćiri ne treba trošiti riječi (smijeh). Meša Baždarević mi je bio suigrač, sigurno da ću razgovarati s njim o bh. reprezentaciji jer je bio selektor prije mene. A Ivica Osim? Veliki trener i čovjek koji me je uveo u reprezentaciju Juoslavije", rekao je Robert Prosinečki, novi selektor reprezentacije BiH, na predstavljaju u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak