Index.hr: Prosinečkom je BiH izazov, odbio je puno bolje finansijske ponude

Radiosarajevo.ba
Index.hr: Prosinečkom je BiH izazov, odbio je puno bolje finansijske ponude
Sportska vijest dana je izbor Roberta Prosinečkog za selektora fudbalske reprezentacije BiH.

Sedmicu dana prije 49. rođendana proslavljeni hrvatski fudbaler dobio je četvrti trenerski angažman u karijeri, nakon što je samostalno vodio Crvene zvezdu, Kayserispor i reprezentaciju Azerbajdžana.

Hrvatski portal index.hr analizirao je razloge koji su Žutog naveli da se kandidira i dobije posao selektora Zmajeva nakon što je Azerbejdžanu u posljednjim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo donio rekordan broj bodova (10).

"Vidljivo je kako Prosinečki u karijeri ne ide za parama nego za izazovom i konstantnim napretkom, pokazao je preuzimanjem BiH reprezentacije kojoj slijedi smjena generacija i koja nije uspjela otići na oba zadnja velika natjecanja. To govori o profesionalnom izazovu koji si je Prosinečki sam nametnuo", piše index.hr.

Ovu tvrdnju index.hr potkrepljuje poređenjem finansijskih uslova na prošlom i budućem radnom  mjestu.

"Financijski dio priče začepit će usta brojnim oponentima Prosinečkog u BiH. U Azerbajdžanu je Prosinečki zarađivao milion eura godišnje. Dodajmo i da su mu u Bakuu, oduševljeni rezultatima hrvatskog stručnjaka, nudili 1,5 milijuna eura godišnje za produženje ugovora. Prosinečki ih je odbio jer je znao da je s Azerbajdžanom napravio maksimum. Naravno, mogao je ostati tamo i ubirati milione bez ikakvog imperativa. Ali, odlučio se za veliki izazov i kockanje", piše index.hr.

Prosinečki je odabrao finansijski gubitak...

"Kao selektor BiH zarađivat će 15 hiljada eura mjesečno. To je 180 hiljada eura godišnje ili 5,5 puta manje nego što je imao u Azerbajdžanu. Prosinečki je odabrao BiH i pored osjetno bolje ponude drugog saveza u regiji. Slovenija mu je prije mjesec dana ponudila 350.000 eura godišnje za preuzimanje njihove reprezentacije. Odbio ju je i preuzeo Bosnu i Hercegovinu za duplo manje novca", piše index.hr i dodaje kako Prosinečki u BiH može zaraditi i bonus od oko 300.000 eura, ali samo ako se plasira na Euro 2020.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije