Preminula legenda svjetskog nogometa: Jedini koji je četiri puta bio prvak svijeta

Radiosarajevo.ba
Preminula legenda svjetskog nogometa: Jedini koji je četiri puta bio prvak svijeta

Mário Jorge Lobo Zagallo, legendarni brazilski igrač i trener, preminuo je u subotu, 6.januara, u 93. godini života, objavila je Brazilska nogometna konfederacija. Rođen je u Atalaiji, Brazil, 9. augusta 1931. i jedini je u historiji svjetskog nogometa koji je osvojio četiri naslova prvaka svijeta.

Zagallo je osvojio prva dva zlata kao igrač u Švedskoj 1958. i Čileu 1962., treće kao izbornik Brazila u Meksiku 1970., te četvrto u Sjedinjenim Američkim Državama 1994. kao pomoćnik izbornika Carlosa Alberta Parreire. Bio je rekorder s ukupno sedam nastupa na Svjetskom prvenstvu, ujedno prvi koji je osvojio Svjetsko prvenstvo kao igrač i izbornik.

Nakon Peléove smrti 2022., postao je posljednji preživjeli član brazilske momčadi koja je osvojila Svjetsko prvenstvo 1958.

Vučić umislio da je "mala Srbija" stvorila problem "najvećim silama"

Uz uspješnu klupsku karijeru u Flamengu i Botafogu, Zagallo je bio trener i u drugim brazilskim klubovima, te izbornik Kuvajta, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, s trenerskim angažmanima u svjetskom nogometu.

U priopćenju o njegovoj smrti nisu navedeni uzroci, ali prošle godine imao je zdravstvene probleme, a u augustu je bio hospitaliziran zbog infekcije mokraćnog sistema, piše Sportske.jutarnji

Foto: X: Mário Jorge Lobo Zagallo

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak