Praznik nogometa u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Praznik nogometa u Sarajevu

Foto: RadioSarajevo.ba

Gradski derbi je u mnogim zemljama kruna ligaških takmičenja. Te utakmice su više od nogometa i nedmetanja. Rivalitet između klubova zna biti toliko veliki da često rezultiraju sukobima velikih razmjera, među igračima ali i među navijačima na tribinama i van njega.

Vezano:
Bekrić: Derbi često odluče sitnice
Janjoš: Zanima nas samo trijumf
Stanić: Favorita nikada nema u derbijima
Svi putevi vode na Grbavicu
Sarajevu 94. gradski derbi
Janjoš: Najslađe je savladati komšije

Sarajevski derbi je potpuno drugačiji od navedenih. Naravno incidenata manjih razmjena uvijek ima, ali ono što krasi derbi u glavnom gradu naše zemlje upravo jeste taj "zdravi" rivalitet između navijača.

Rijetkost je u svijetu vidjeti da navijači gradskih rivala, sa obilježjima svojih klubova, zajedno sjede u istom kafiću, zajedno idu na utakmice, a to je upravo jedan od čari gradskog derbija u Sarajevu.

Iako se ovi susret mogu okarakterisati kao miroljubivi, ipak zauzimaju jako visoko mjesto na evropskoj sceni. Prema portalu footballderbies.com gradski derbi u Sarajevu spada među 17 najvažnijih u Evropi ili 26 u svijetu. Interesantno je to da su sudari gradskih evropskih drebija u Madridu, Manchesteru, Barceloni, Torinu i Minhenu rangirani ispod sarajevskog Derbija.

Sarajevo ostvarilo 29. pobjedu nad Željezničarom

U subotu je na stadionu Grbavica odigran 94. gradski derbi u kojem su više sreće imali igrači Sarajeva i zasluženo slavili sa 1:2. Škoro je Bordo tim u vodstvo doveo iz jedanaesterca, Stanić izjednačio, a za veliko slavlje navijača u bordo majcama pobrinuo se Jahović.

Vezano: Sarajevu 94. gradski derbi

Na Grbavici je Željezničar ostvario 15 pobjeda, 14 susreta je završeno bez pobjednika dok je ekipa sa Koševa slavila 10 puta, uz gol razliku na strani Plavih 59:45.

Prvi susret ova dva tima odigran je davne 1954. godine, upravo na stadionu Grbavica, gdje je Sarajevo slavilo sa 1:6. To je ujedno i najveći rezultat gradskog derbija. Najveća pobjeda Željezničara, također je bila na stadionu Grbavica gdje su Plavi slavili sa 4:0 u Superkupu 1998 godine.

Posljednji susret ova dva tima pripao je igračima Željezničara koji su slavili sa 2:0, a golove su postigli Bekrić i Bešlija.

Rekordan broj navijača bio je prisutan na Koševu 10. marta 1982. kada je na utakmici bilo čak 55 hiljada gledalaca. Posljednjh godina broj gledalaca rijetko prelazi 10 hiljada. Međutim, ove godine situacija bi trebala biti nešto drugačija. Oba tima dobro su plasirana na premijerligaškoj tabeli. Sarajevo zauzima četvrtu poziciju, dok je Željezničar peti sa istim brojem bodova, ali nešto lošijom gol razlikom.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak