Pamtite li 'arapskog Maradonu'? Postigao je kultni gol na Svjetskom prvenstvu, pa završio u zatvoru

0
Radiosarajevo.ba
Pamtite li 'arapskog Maradonu'? Postigao je kultni gol na Svjetskom prvenstvu, pa završio u zatvoru

Saeed Al-Owairan je postigao jedan od najvećih golova u historiji Svjetskog prvenstva dok je igrao za Saudijsku Arabiju – ali je završio u zatvoru nakon povratka kući poslije turnira.

Ofanzivni vezista bio je uvršten u ekipu Jorgea Solarija za turnir 1994. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je zablistao dok su on i njegovi saigrači stigli do nokaut faze. Pošto su se prvi put kvalifikovali za Svjetsko prvenstvo u SAD-u, njihova zabavna ekipa čak je povela protiv Nizozemske u prvom meču, što je bio nagovještaj onoga što dolazi.

Jedan od ključnih igrača je bio inspirisani Al-Owairan, koji je okrunio turnir briljantnim prodorom koji je čak drsko nazvan boljim od Maradoninog solo gola, koji je osam godina ranije postigao protiv Engleske, a koji se smatra jednim od najboljih u historiji.

Stigla prava jesen: Hladna noć u Sarajevu i prazne ulice grada

Trebao im je bod protiv Belgije za prolazak u osminu finala nakon poraza od Nizozemske i pobjede nad Marokom – Al-Owairan je pokupio loptu neposredno izvan kaznenog prostora Saudijske Arabije i ubrzao između dva belgijska odbrambena igrača prije nego što se suočio s posljednja četiri branioca.

Al-Owairan je tokom svog prodora pretrčao 69 metara i prošao pored četiri igrača, postigavši jedini gol na utakmici, što je Saudijsku Arabiju odvelo u osminu finala, gdje su izgubili 3-1 od Švedske.

Nakon turnira, koji je uključivao njegov gol kasnije izglasan za šesti najbolji u FIFA-inoj anketi za Gol stoljeća, stvari nisu tekle glatko za Azijskog nogometaša godine.

Po povratku u svoju domovinu, zbog zakona koji je zabranjivao Saudijcima da igraju u inostranstvu, 1996. godine uhvaćen je kako konzumira alkohol i druži se sa ženama – tokom Ramazana. Al-Owairan je osuđen na nekoliko mjeseci zatvora zbog svojih postupaka, kao i na jednogodišnju suspenziju od igranja profesionalnog fudbala.

Na klupskom nivou, Al-Owairan je cijelu karijeru proveo u Al-Shababu, gdje je postigao više od 200 golova. Povukao se 2001. godine, nakon što je odigrao 75 utakmica za Saudijsku Arabiju i postigao 24 gola.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak