Novost u fudbalu: Evo šta će značiti kada igrač rukama pokaže znak X

1
Radiosarajevo.ba
Novost u fudbalu: Evo šta će značiti kada igrač rukama pokaže znak X

Fudbaleri će na utakmici sada moći sudiji prijaviti rasistički gest ili riječ tako što će rukama napraviti znak X, objavila je FIFA u petak u sklopu borbe protiv diskriminacije, a taj je simbol pokazao i njen predsjednik Gianni Infantino.

Upravno tijelo svjetskog fudbala saopćilo je da bi rasizam bio poseban prekršaj u sportskom disciplinskom kodeksu, i to sa strožim sankcijama, uključujući gubitak utakmice.

Globalni stav protiv rasizma zauzet je tokom godišnjeg kongresa 211 članica FIFA-e u Bangkoku, nakon nekoliko mjeseci konsultacija s igračima koji su pretrpjeli zlostavljanje od protivnika ili navijača.

Talijanski atletičar nije imao sretan početak na Olimpijadi: Izgubio je nešto veoma važno

Zvijezda Real Madrida Vinicius Jr. jedan je od najglasnijih igrača koji govore protiv rasizma u fudbalu. Često na meti uvreda ovog tipa na španskim stadionima, 23-godišnji brazilski napadač nedavno se rasplakao dok je na konferenciji za novinare govorio o borbi protiv diskriminacije.

Nekoliko fudbalskih utakmica, posebno u Europi, dodatno je prekinuto posljednjih sedmica zbog rasističkih izgreda na tribinama.

"U fudbalu postoje problemi", priznao je u aprilu predsjednik FIFA-e Gianni Infantino pozivajući na ujedinjenje u borbi protiv rasizma i nasilja na stadionima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak