Katalonija gori: La Liga traže da se El Clasico ne igra na Nou Campu

Anadolija
Katalonija gori: La Liga traže da se El Clasico ne igra na Nou Campu

Rukovodstvo španske La Lige zatražilo je da se El Clasico, koji je zakazan za 26. oktobar preseli sa stadiona Nou Camp u Barceloni, kako je prvobitno bilo planirano, na madridski Santiago Bernabeu, zbog od građanskih nemira u Kataloniji.

Iz La Lige su u zahtjevu, koji su uputili Fudbalskom savezu Španije, kazali da se na dan odigravanja najvećeg derbija španskog fudbala očekuje više protesta u Barceloni. Kao razlog za ovakav zahtjev La Liga je navela izvanredne okolnosti, koje su izvan njihove kontrole. Zahtjev nije upućen niti Barceloni.

Fudbalski savez Katalonije u ponedjeljak je suspendovao sve utakmice u regiji, mada ta odluka ne utiče na utakmice La Lige.

Španska autonomna zajednica Katalonija je u protekla dva dana bila poprište nasilnih sukoba između policije i demonstranata, nakon što je Vrhovni sud izrekao zatvorske kazne za devetero lidera regionalnog separatističkog pokreta.

Devet separatista osuđeno je zbog uloge u jednostranom proglašenju nezavisnosti Katalonije na zatvorske kazne u trajanju od devet do 13 godina. U nekoliko katalonskih gradova za srijedu su najavljeni protestni marševi sa ciljem da u petak stignu do Barcelone.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Španije objavilo je da su povrijeđena 54 pripadnika regionalne katalonske policije i 18 nacionalne policije tokom angažmana na smirivanju demonstranata u utorak.

Policija je tokom ulične bitke u utorak navečer uhapsila 29 osoba u Barceloni, a prema podacima zdravstvenih ustanova na liječenje je primljeno 125 ljudi, i policajaca i demonstranata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak