U čast legedarnom fudbaleru, treneru i selektoru Ivici Osimu otkrivena statua u Japanu

0
Radiosarajevo.ba
U čast legedarnom fudbaleru, treneru i selektoru Ivici Osimu otkrivena statua u Japanu

Danas, 24. juna, odana je počast Ivici Osimu, legendarnom bh. nogometašu, kasnije treneru i selektoru, ispred nogometnog stadiona u glavnom gradu Japana.

Svečanosti su prisustvovali Ivicina supruga Asima te njegov sin, poznati bh. stručnjak Amar Osim.

Ivica Osim, koji nas je napustio prošle godine, u Japanu je poznat kao "otac japanskog nogometa", gdje je ostavio dubok trag i veliku prazninu nakon svoje smrti, u Jef Unitedu iz Chibe, stadionu ispred kojeg je danas dobio svoju statuu. Za svoj doprinos u ovoj državi je dobio "Orden izlazećeg Sunca".

Kćerka hrabrog rudara Asima Šehanovića: "Ispraćala sam ga, pa se okretala uvijek, da ga zapamtim"

Osim je svoje ime izgradio u Željezničaru, a nakon toga i u europskom pa i svjetskom nogometu. Nakon završene nogometne karijere, okrenuo se trenerskoj poziciji.

Radio je u Sturmu iz Graza gdje je dobio status legende. Naime, klub je na zvaničnim stranicama objavio kako će se ulaz na stadion Sturma od sada zvati po Ivici Osimu, a također je u planu preimenovanje južnog dijela ulice "Conrad von Hotzendorf" u "Ulica Ivice Osima".

Osim je u Japanu bio trener Jef Uniteda, a kasnije i selektor nogometne reprezentacije te države, koja i dalje tuguje za "Švabom".

2005. godine objavljena je knjiga nazvana "Riječi Osima", koja sadržava citate velikog stručnjaka. Knjiga je postala najprodavanija u Japanu, gdje je prodato više od 400.000 primjeraka. Četiri godine kasnije, Osim se pojavio na omotu videoigre japanske kompanije SEGA.

Osim je 2007. godine doživio moždani udar, u vrijeme dok je bio selektor reprezentacije Japana, te je dugo bio u komi. Preminuo je 1. maja 2022. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak