Halilhodžić o Barbarezovim Zmajevima: "Ne mogu se očekivati rezultati protiv Engleske i Italije"

6
A. Vatreš

Porazi Zmajeva u prijateljskim duelima protiv Engleske (0:3) i Italije (0:1) ne mogu biti pravo mjerilo kvaliteta i dometa bh. reprezentacije pod vodstvom novog selektora Sergeja Barbareza. S tim se slaže i proslavljeni bh. stručnjak Vahid Halilhodžić (71).

Halilhodžić je u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba iznio utiske iz ove dvije utakmice.

Pozitivne stvari

"Ima puno pozitivnih stvari. Ekipa je bila dobro organizovana. Pridržavali su se tog defanzivnog bloka. Bilo je dosta discipline, htijenja, borbenosti...", rekao je Halilhodžić za Radiosarajevo.ba.

Zbogom, dobri čovječe: Sarajevski medicinari tužnom kolonom odali počast Aldinu Subašiću

Osvrnuo se i na probleme koje je primijetio u pomenutim mečevima.

"Problem će vjerovatno biti realizacija, jer u ove dvije utakmice nismo postigli nijedan gol, iako je bilo prilike da zabijemo Italiji, koja se pokazala u jako skromnom izdanju, mada je mogla dati više golova", kazao je Halilhodžić i nastavio:

Barbarez sretan uprkos porazu: "Ove utakmice su veliko bogatstvo za naš tim"

"Stanje u ekipi se poboljšava. Ne može preko noći, niti se protiv velesila kakve su Engleska i Italija mogu očekivati neki rezultati ili pobjede... Ovo što sam gledao protiv Italije je dosta zadovoljavajuće, iako je bio poraz".

Popularni Vaha je saglasan kako novom stručnom štabu treba vremena.

"Treba im dati šansu. Znamo da Barbarez nikada nije radio kao trener. Vidjet ćemo šta će postići s tom ekipom. Mislim da će biti dobra atmosfera, što nije uvijek bilo tako. Vidim da se momci bore, vrlo su borbeni. Prisutna je ta želja, ali treba sad stvoriti ekipu i onda se posvetiti stvaranju igre koja može da odgovara igračima kvalitete koju imamo".

Svakodnevne ponude

Halilhodžić je bez posla od augusta 2022. godine, kada je dobio otkaz na klupi Maroka, iako je ovu selekciju uspio odvesti na SP. Ponuda mu ne manjka, ali za sada ima neke druge planove.

"Ima ponuda svakodnevno. Baš jučer (nedjelja op.a.) sam imao dva nova poziva. Zovu sa svih strana, ali za sad sam okrenut privatnim poslovima i porodici. Dosta sam putovao i dao svemu tome. Vjerovatno ću se malo skloniti iz fudbala".

Dotakao se Vaha i predstojećeg Europskog prvenstva, koje će se od 14. juna do 14. jula održati u Njemačkoj, te otkrio svoje favorite.

"Za mene tu ima više favorita. Najveći je Francuska, poslije su tu kao i obično Njemačka, Engleska, Portugal... Ne treba zaključivati po posljednjim rezultatima... Italiju ne vidim tu. Nije to više ista reprezentacija. Ne znam im jednog, dva igrača sada. Prije sam znao čitav sastav i rezerve...".

Naglasio je kako Hrvatska može biti itekako opasna.

"Hrvatsku niko ne spominje kada je riječ o tom užem krugu favorita, ali treba računati na njih. Hrvati su uvijek prisutni u završnicama velikih takmičenja, bez obzira šta se priča, vođeni tim fenonemom Lukom Modrićem, koji u 38. godini drži takav nivo igre i vrlo važna karika u svemu tome, i na terenu i van njega".

Za Srbiju nije siguran šta može napraviti.

"Srbija ima individualno strašno kvalitetnih igrača, ali nemaju tu homogenost kao što ima Hrvatska i taj ambijent u samoj ekipi. Kolektivno to škripi, rezultati su razočaravajući i krajnje je je vrijeme da ova generacija napravi neki uspjeh. Koliko može ići, teško je sad reći", dodao je Halilhodžić za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak